Отборът на Славия днес отбелязва 110 години от създаването си. "Белият" клуб е основан официално на 10 април 1913 година, когато няколко младежи, живеещи в района на Руски паметник, обединяват в единен клуб вече съществуващи тимове на гимнастическия Развитие и футболния Ботев.

Пръв председател на "бялата лавина" е Димитър Благоев - Пальо, пред чийто паметник днес бяха поднесени венци и цветя от спортисти, треньори и фенове на най-стария отбор в столицата ни. Тази вечер пък ще има празнична вечеря в чест на някои от най-големите фигури в клубната история.

Славия е седемкратен шампион на страната ни, както и осемкратен носител на Купата на България. В Европа най-доброто постижение на столичани е полуфинал в КНК през сезон 1966/1967, както и триумф в "Интертото" през 1977-а.

Най-скорошното отличие на отбора е Купата през 2018 година.

Пет пъти досега футболисти на Славия са били избирани за №1 на страната ни, като единствено Александър Шаламанов може да се похвали с две подобни отличия. Именно неговото име носи днес стадион на отбора в квартал "Овча Купел". Останалиет са Симеон Симеонов, Божидар Григоров и Андрей Желязков.

През годините отбора са поддържали популярни фигури като Богдан Филов (министър-председател межу 1940 и 1943), актьорите Апостол Карамитев и Иван Ласкин, легендарните певци Георги Минчев и Борис Христов, както и писателите Йордан Радичков и Павел Вежинов. Васил Найденов и Йордан Караджов също са фенове на Славия.