Тежките проблеми на бургаския футбол продължават с пълна сила, след като един от най-силните тимове у нас в края на 90-те - Нефтохимик, се отказа от участие в Трета лига.

Причините са финансови, а клубът ще отиде в най-ниското ниво на футбола в Бургаска област. Последните години за Нефтохимик бяха непрестанно лутане между аматьорския и професионалния футбол, като ту се намираше някакво адекватно финансиране, което обаче няколко месеца по-късно спираше.

След 12 сезона в елита, второ място в класирането, финал за Купата на България и евроучастия, Нефтохимик изпадна през 2006-а, когато стартира истинското ходене по мъките.

Три сезона в "Б" група, последвани от два във "В", преди нови два в "Б" и завръщане в елита през 2013-а. Престоят там обаче бе доста кратък и болезнен, а от Първа лига бургазлии директно изхвърчаха в аматьорските окръжни групи.

Две години по-късно обаче Нефтохимик отново бе в елит, възползвайки се от преструктурирането на шампионата и включването на няколко допълните отбора, сред които ЦСКА и Локомотив (Горна Оряховица). Но и този сезон премина с тежки финансови кризи и изпадане, а след това лутане между Втора и Трета лига.

През миналия сезон Нефтохимик преустанови участието си във Втора лига, а този път изобщо няма да стартира в Трета, записвайки поредния тъжен епизод от падението на бургаския футбол.

Мястото на Нефтохимик в Югоизточната Трета лига ще заеме друг доскорошен участник в елита - Верея от Стара Загора. Шампионатът ще започне с 20 отбора, сред които личат имената на бургаския Черноморец, на Сливен, Родопа (Смолян) и шампионът на България за 1963-а Спартак (Пловдив). Там са и дублиращите тимове на Берое и Локомотив (Пловдив).

По традиция най-интересна ще е Югозападната Трета лига, където ще имаме вечно дерби между дублиращите тимове на Левски и ЦСКА. Там са дубилиращите отбори на Славия и Септември, както и славният някога Марек от Дупница.

Доста по-скромни откъм присъствие за двете северни групи. На Северозапад отборите са 17, като сред тях се открояват Локомотив (Горна Оряховица), Севлиево, Академик (Свищов) и участникът в елита преди десетина години - Локомотив (Мездра).

Най-скромна е Североизточната ни Трета лига с едва 15 тима. Там е Волов (Шумен), Доростол (Силистра) и Светкавица (Търговище).