Както добре знаем в последните две десетилетия във футбола в САЩ, или както те го наричат "сокър", се изливат много средства в опити за неговото популяризиране.

И може да кажем, че нещата в МЛС вървят добре. През лигата преминаха доста световни звезди, а вече почти всички мачове се играят пред пълни футболни стадиони, а не полупразни разгравени за американски футбол игрища.

Но въпреки този възход и лъскав имидж на "сокъра", отбор от САЩ така и не успяваше да спечели Шампионската лига на Северна Америка.

От момента, в който надпревата промени формата си по подобие на европейския турнир и се назова Шампионска лига, хегемонията бе изцяло на мексиканските отбори.

Дори и преди това тимове от Коста Рика, Хондурас, Гватемала и Хаити печелеха турнира, далеч повече от представителите на САЩ. Те имаха само две титли, последната от тях през 2000 година, но в доста различен формат на турнира.

В последните 20 години тимовете от САЩ дори трудно се добираха до финала. След две загубени битки за титлата обаче Сиатъл Саундърс промени историята и се превърна в първия тим от МЛС, спечелил Шампионската лига на Северна Америка.

Във финалния мач реванш Саундърс победиха с 3:0 мексиканския УНАМ Пумас, като с общ резултат 5:2 спечелиха сблъсъка.

Раул Рийдиас откри в самия край на първото полувреме, а в последните десет минути на мача, когато УНАМ търсеше задължителното изравняване, с нов гол на Руйдиас и попадение на Николас Лодейро, Сиатъл Санудърс завоюва трофея.

Така освен футболния трон на Северна Америка, голямата награда за тима от Сиатъл ще е, че в края на годината ще участва в Световното клубно първенство, където ще има шанса да премери сили с първенците на останалите континенти, най-вече тези на Европа и Южна Америка.

Снимка: Getty images