За първи път, 34 години по-късно, легендарният вратар на Англия Питър Шилтън проговори за гола с ръка, който му вкара Диего Марадона на Мондиал 1986. Стражът даде интервю за в. "Гардиън" и наруши мълчанието си по темата, наложено от самия него за над три десетилетия.

Шилтън е голяма фигура не само за английския, но и за световния футбол.

Той има 125 мача за националния си отбор, като е равен с Фабиен Бартез в класацията на вратарите, допуснали най-малко голове на мондиали (от игралите поне в две първенства). В един списък е на върха - той е в рекордите на "Гинес" като футболистът с най-много изиграни професионални мачове - 1390. Втори е бразилският страж Рожерио Сени (1234), а трети - испанецът Шави Ернандес с 1135.

Но Божията ръка на Марадона от четвъртфинала Аржентина - Англия (2:1) тормози Шилтън през всички тези години, въпреки че никога не го е казал гласно.

"Никога през това време не коментирах темата - казва Питър. - Направих го от уважение към футбола, защото в такова са ме възпитали. Гледам снимките, виждал съм стотици пъти и кадъра. Топката е пред ръката ми и аз щях да я отбия. Той измами. За съжаление и аз станах част от тази измама, макар и без да имам принос в извършването."

Шилтън е възмутен и гласът му трепери, когато се сеща за онзи момент от Мексико. Твърди, че е изненадан от това, че Марадона никога не е пожелал да се извини.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Имаше достатъчно възможности да го направи, а не да говори за Божия ръка - възмущава се англичанинът. Това е измама, а не някаква романтика, както много хора опитват да го изкарат. Преди няколко години той ме покани да участвам в телевизионното му предаване. Смееше се по телефона. Отказах, естествено. Не само, защото не исках да говоря по темата. Не исках да ставам част от шоуто. Защото това не е никакво шоу, а едно откровено мошеничество. Той е мошеник и никога няма да му простя."

Вратарят признава, че Марадона е най-великият играч в историята на футбола. Не крие, че всичко друго, което е направил в онзи мач и на онова световно, са велики дела. Но не и това.

"Вторият му гол в онзи мач... Това е типичен Марадона, нещо невероятно, магическо. Но и нашият отбор бе в пълен нокдаун и разгневен от случилото се с гола с ръка, никой не реагираше адекватно на терена", анализира.

Второто попадение в четвъртфинала тогава дойде няколко минути след това с ръка. При него Диего премина шестима играчи на "трите лъва" и вкара.

Рекордьорът Шилтън и днес гледа мачове, особено от английската Висша лига. Харесва стила на няколко от модерните вратари.

"Основните неща не са се променили, но играта е по-агресивна и динамична - коментира като експерт. - И вратарите са по-мощни физически, по-атлетични и добре подготвени. Харесвам Буфон, а сега и Алисон Бекер. Едерсон от Манчестър Сити също е добър. Това са хора, които имат всички качества, завършени вратари. Джордан Пикфорд, който пази на Англия, има накъде да се подобрява. С краката се справя отлично, добре комадва защитата, но все още допуска голове, които могат да бъдат предотвратени."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos