Лионел Меси застава с името си зад проект, който предизвика огромна негативна реакция в елита на световния тенис.

Най-силният футболист на планетата е инвеститор в компанията "Космос", която се зае да промени формата на Купа "Дейвис" (вече ще се казва Световно първенство по тенис), наливайки в турнира 2,5 милиарда евро за следващите 25 години. Така Лео може да промени и тениса, след като оказа огромно влияние върху футбола, откакто се появи в него преди 15 години.

Двигател на проекта е съотборникът на Меси в Барселона - Жерар Пике.

Снимка: AP/БТА

На пресконференция след тегленето на жребия за първото издание на новия формат, бранителят обяви новината за присъствието на Лео.

"Той отдавна партнира на компания и следи всичко, което се случва в тениса и с Купа "Дейвис". Не търси водеща роля, но винаги има мнение - каза Пике. - Турнирът ще става все по-атрактивен с годините и съм убеден, че отношението към него ще се промени. Не искам да го наричате Купа "Пике", той си има име. Нямам съмнения, че критиците ще бъдат оборени и скоро всички ще са наясно защо се правят тези промени."

Новият формат не е на елиминации, както бе досега, а с групова фаза и финали, като целият турнир е от 18 до 24 ноември в Мадрид. Участват 18 страни, като те са разделени в 6 групи.

Надпреварата Купа "Дейвис" съществува от 1900 г. и е изключително популярна. Но често я пропускат най-силните играчи, защото е повече бреме в календара от изкушение. 

Сега това би следвало да се промени заради сериозните финансови стимули.

Турнирът обаче в немалка степен се припокрива с новосъздадената Купа на ATP, която ще се играе през януари в Австралия и има сходен регламент.

Там обаче няма поставени отбори, а съставът на надпреварата се определя според ранкинга на най-добре класирания играч от отделна страна (трябва да е сред 24-те най-силни в ранглистата).

Някои от водещите играчи в мъжкия тенис - Роджър Федерер и Новак Джокович, например, вече се обявиха против променения формат на "Дейвис". Сред привържениците на случващото се е Рафаел Надал.

И по-важно - проектът има пълната подкрепа на международната федерация ITF в лицето на президента на световния тенис Дейвид Хагърти.