Франция е четвъртфиналист на Евро 2022 за жени, след като победи очаквано Белгия с 2:1 и събра 6 точки от първите си два мача.

Един от големите фаворити в турнира нямаше как да не е сред най-добрите осем тима, но мина през разочарованието да изгуби рано-рано с травма звездата в атака Мария-Антоанет Катото. Футболистка №1 на годината в страната падна след единоборство и се хвана за коляното, което оставя съмнения ще я видим ли отново на турнира.

Така трета от суперзвездите на турнира отпада с травма - в деня на откриването се контузи "Златната топка" на женския футбол Алексиа Путеяс (Испания), за поне седмица с ковид е аут Вивиан Мидема, но може да пропусне и четвъртфинала на своя отбор заради карантина, а сега има неяснота и за Катото. Те трите бяха сред петте фаворити за играч №1 на първенството.

Друга случка от мача също остава в историята, както социалните мрежи вече експлодираха с шеги по темата. Капитанът на Франция Уенди Ренар заложи топката за дузпа в 89-ата минута и стреля, вратарката на Белгия отрази, а добавката изглеждаше детска игра - на празна врата от 6-7 метра. Ренар обаче някак успя да прати топката встрани! Куриоз, който ще се върти отново и отново.

Франция има 6 точки и печели групата. Тя се завърза страхотно след ремито 1:1 на Исландия и Италия в ранния мач, след което исландките имат 2 т., а "скуадра адзура" и белгийките - по 1.

Така в последните мачове (Исландия - Франция и Белгия - Италия) и трите отбора могат да вземат второто място.

Днес на Евро 2022, група А:

22 часа: Англия - Северна Ирландия, Австрия - Норвегия.