Ден преди първия мач от първи кръг на Лига Европа между Ружомберок и Левски, словашките издания посветиха няколко материала на "сините" фенове. Двубоят е в четвъртък от 19,30 ч, а реваншът в София - седмица по-късно.

Пише се за очакваните стотици левскари в града, като акцент на материалите са проблемите, които те могат да създават.

Градът е малък и тих, с около 26 000 души население. По-скромно от това на някои от софийските квартали.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/18471058/N131/bg

А отборът Ружомберок е семеен, с малка и скромна ултрас група, съставена предимно от младежи. Няма традиции в това отношение, а за всички тях пристигането на Левски е вълнуващо. Но в повече от един смисъл.

Хората в Ружомберок са впечатлени, че привържениците Левски са разграбили всичките 500 билета, без реално да е имало свободна продажба. Всичко е било предварително запазено. Чака се инвазия на повече от 500 българи, като е сигурно, че немалко левскари ще тръгнат и без билети.

Местната управа пусна предупредителни съобщения за гражданите. Тези, които ще се посетят мача да се движат на групи и да бъдат предпазливи. Да избягват всякакви пререкания и контакти с българските фенове.

Някои заведения обявиха четвъртък за неработен ден, други поискаха засилено полицейско присъствие. Градчето се готви за тежък ден с идването на "синята" агитка.

Левскари могат да останат изненадани, че някои бирарии в центъра няма да работят. Иначе традициите на добра бира в региона са сериозни.

Официалната фен фракция на Ружомберок също призова за придвижване на групи и бдителност.

Притеснението е по-скоро във властите, които не са сигурни, че могат да се справят в случай на проблеми. Сред местните преобладава вълнението от пристигането на Левски и феновете му, които са добре известни в страната.

Обстановката може да се оприличи на тази от гостуванията на Евертън и ЦСКА Москва преди години. И в двата случая феновете на съперника са били многобройни, но не е имало сериозни инциденти.

Надеждите са, че и този път ще е така. И все пак град Ружомберок се готви за тежък четвъртък.