Случаят с ареста на руския опозиционен политик и обществен активист - Алексей Навални, може да окаже влияние върху два от клубовете в английската Висша лига.

Причината е, че членовете на опозицията в британския парламент предложиха сериозни санкции към 8 руски олигарски с бизнеси на Острова. Това според тях ще е начин да се окаже натиск върху Владимир Путин и Кремъл, които не отговориха на исканията на Великобритания Алексей Навални да бъде освободен.

Общото на тези политически игри с футбола е, че двама от върпосните осем олигарски са собственици на футболни клубове от Висшата лига.

Единият от тях е добре познатият на всички Роман Абрамович, който вече почти 18 години е собственик на лондонския Челси.

Другия бизнесмен, който може да понесе санкции е минният магнат Алишер Усманов, който преди 4 години закупи отбора на Евертън, а целта му е да го превърне в основен фактор във Висшата лига.

Двамата бяха определени за бизнесмени близки до властта в Русия, като на този етап не е ясно колко тежки могат да бъдат евентуалните санкции.

И двамата бизнесмени отказаха да коментират темата и случая "Навални".

Това не е първият проблем около Роман Абрамович в последните години, като предишният бе напът да го накара да се оттегли от Челси.

През 2018-а след отравянето на Сергей Скрипал, Великобритания наложи тежки ограничения върху руските бизнесмени в страната. В този период Абрамович бе принуден да докаже произхода на всеки един цент по сметките си, а над него бе надвиснала сериозна заплаха от отнемане на британската му виза.