Сагата около Ивайло Петев и поста национален селекционер на Босна и Херцеговина, предизвиква все по-сериозни скандали в местния футбол.

Смяташе се, че по време на вчерашното заседание на местната федерация, трябва да бъде избран и съответно назначен нов селекционер, като именно българинът бе основен фаворит и единствен реален кандидат.

Един от членовете на Изпълкома - Вицо Желкович, разкри пред местни медии, че всъщност името на Ивайло Петев е било одобрено след гласуването на специалната комисия. Причината той да не бъде назначен все още се крие в президента на местния футбол Елведин Бегич.

По думите му се оказва, че всъщност Петев става жертва на война между Бегич, който управлява местния футбол от 2012-а, и неговата опозиция. Българинът е предложение на опозицията в Изпълкома, която е мнозинство. В ролята си на президент обаче Бегич все още има инструменти, с които да блокира избора.

"Не става въпрос специално за Ивайло Петев. Според мен, което и да беше предложеното име, Бегич пак щеше да ни блокира. Той усеща, че губи властта си и действа против интересите на националния тим. Бегич няма да бъде избран на следващия Конгрес и не може да се примири с този факт", коментира Желкович.

Всъщност президентът Бегич иска на поста да застана Сергей Барбарез. Едно от най-големите имена в местния фтубол, с богата кариера в немската Бундеслига. Барбарез обаче няма никакъв треньорски опит. След края на кариерата си той е работил само като директро в тима на Хамбургер, но никога не е практикувал треньорската професия.

Естествено, че Барбарез е по-популярният вариант и сред местните фенове. Все пак е със статут на легенда, докато Петев е непознат за тях чужденец. Именно заради това ползващият се с недоверие сред колегите си Бегич, предпочита да заложи на по-популярния избор.