Един от най-популярните и опитни английски рефери получи смъртни заплахи и поиска полицейска закрила за себе си и семейството си. Майк Дийн е подал жалба пред органите на реда, като е показал и въпростите заплахи.

Някои от тях са били съвсем конкретни и дори с детайли, че хората, които ги отправят, знаят точния адрес и немалко подробности от ежедневието на Дийн.

Новината идва след червения картон, който съдията показа на играча на Уест Хем Томаш Сучек в събота по време на гостуването на този отбор срешу Фулъм в лондонско дерби (0:0).

В последните секунди на срещата арбитърът изгони директно чешкия халф за удар без топка, макар повторенията ясно да показаха, че Сучек опитва просто да спечели позиция и неволно закача Александър Митрович от домакините. Самият сърбин е поискал да не бъде показван червен картон и е обяснил, че действията на съперника му са неумишлени.

Дийн гледа ситуацията близо две минути на монитора на ВАР и пак не се отказа от решението си. Това предизвика вълна от възмущение и недоумение сред анализаторите в Англия.

Уест Хем обжалва и спечели - Сучек няма да бъде наказван.

Но очевидно заплахите идват от бесни фенове, които определено минават границата на гнева от едно съдийско решение.

"Каквото и решение да е взето на терена, то си остава на терена - написа в Туитър изгоненият от Дийн футболист. - Напълно подкрепям Майк и семейството му, едно съдийско отсъждане не е повод за такива ужасни обиди и заплахи.

Това е просто футбол."

Висшата лига обяви, че ще разреши на съдията да пропусне поне един уикенд с мачове, ако той самият не се чувства готов да ръководи двубой. Организацията на професионалните съдии каза, че Майк е пожелал да вземе почивка, без да уточнява срок.

Той иска да бъде у дома, а всеки мач, който арбитър трябва да свири, е свързан с двудневно отсъствие за тестване, оставане в антиковид балон, ръководене на двубоя и т.н.