България ще попадне в нечувана група от колоси на европейския футбол, ако стигне през плейофите до финалите на Евро 2020 догодина. Това определи жребият в Букурещ тази вечер.

Ако елиминира Унгария на 26 март, а след това спечели и финала в своя поток срещу Исландия или Румъния (и двата мача са в София), нашият тим ще иде в група F, където го чакат Германия, Франция и Португалия.

Бундестимът е трикратен шампион на континента, "петлите" са актуален световен първенец и два пъти шампиони на Европа, а Португалия е действащият крал от Евро 2016. Не е ясно дали някога е имало друга компания, по по-подходяща да бъде наречена "група на смъртта".

Мачовете ще са в Мюнхен и Будапеща.

Първенството на Европа е догодина от 12 юни до 12 юли, и ще е в 12 различни страни и градове на континента, като днес станаха ясни повечето неща около груповата му фаза.

Ето какво отреди жребият.

Група А в Рим и Баку:

Турция, Италия, Уелс, Швейцария

Откриването на турнира е с мача Италия - Турция на "Олимпико" във Вечния град, на 12 юни.

Група В в Копенхаген и Санкт Петербург:

Дания, Белгия, Русия и Финландия

Група С в Амстердам и Букурещ

Холандия, Украйна, Австрия и Румъния (ако спечели нашия плейофен поток) или победителят от поток D (Грузия, Беларус, Северна Македония или Косово)

Група D в Лондон и Глазгоу:

Англия, Хърватия, Чехия и победителят в поток С (Норвегия, Сърбия, Шотландия или Израел)

Група Е в Билбао и Дъблин:

Испания, Швеция, Полша и победителят от поток В (Босна, Северна Ирландия, Словакия или Ейре)

Група F в Мюнхен и Будапеща:

Германия, Франция, Португалия и България (ако спечели поток А) или победителят от поток D, ако А бъде спечелен от румънците.

Жребият в Букурещ бе спектакъл, като 11 големи играчи от миналото - нещо като дрийм тим, изтеглиха топките с имената на отборите. Франческо Тоти, Марсел Десаи, Карел Поборски, Филим Лам и Икер Касияс бяха сред тях.

Те представляваха символично десетте страни, печелили европейска титла.