Спешна среща на ръководителите на италианския футбол с хора от здравното министерство днес в 16 часа ще реши дали първенството в Серия А, както и във Втора и Трета лига, да бъде спряно отново.

Футболът в страната върви след рестарта през юни, започна новия шампионат и вече се изиграха два кръга.

Но бум на заразата с коронавирус и особено случаят с Дженоа, където в момента 14 души са заразени - футболисти и служители, накара ръководителите на играта да обмислят ново спиране.

Заместник-министърът на здравеопазването Сандра Зампа изрази мнението на цялата институция - "Рисковете са твърде много и футболът трябва да спре".  Днес тя, както и нейни колеги, ще са на срещата с хората от върховете на играта.

Хората от Лигата са на мнение, че трябва да се следват наредбите на УЕФА и да се играе.

Ако един отбор може да декларира 13 здрави футболисти от първия тим, той е годен за участие в мач, такива са правилата на Апенините в условията на пандемията.

Федерацията е резервирана и днес ще е важно към коя страна ще се наклони мнението на този фактор - към позицията на Лигата, или към тази на правителството?

"Когато има толкова голям брой положителни резултати от тестовете, изглежда нямаме избор - каза Зампа преди срещата. - Първенството временно трябва да бъде спряно. Футболистите са хора, срещат се с други хора, а и служителите на клубове също пренасят заразата."

Дженоа още няма отговор на искането да отложи мача си с Торино от третия кръг, въпреки че едва ще събере необходимите 13 играчи. Вероятно решението за този конкретен двубой също ще дойде след срещата днес на ниво правителство-футбол.