Лидерът в австрийската Бундеслига - ЛАСК Линц, е изправен пред сериозно наказание заради нарушаване на мерките в страната по време на пандемията.

От няколко дни в страната се твърдеше, че отборът провежда нормални тренировки, въпреки забраната на правителството за занимания на групи.

Всичко това се потвърди от появилото се видео, на което футболистите играят тренировъчен мач, като бройката им видимо надвишава 15 човека, а встрани има още трима души, по всяка вероятност треньори. Видеото предивзика огромен негативен отзвук в странта, а от ЛАСК бяха принудени да признаят за тренировките, макар и да отрекоха да правят нещо забранено.

В съобщението им пише, че интервалите на груповото занимание са кратки, спазва се нужното разстояние и по никакъв начин няма риск за играчите. Освен това клубът непрестанно им прави PCR тестове.

Със сигурност ЛАСК ще отнесе наказание за действията си. В най-лекия си вариант то може да е глоба, като сумата ще бъде сериозно. Обсъжда се обаче и наказание като отнемане на точки, възможно е дори и изваждане от групата.

ЛАСК завърши редовната част от сезона с 54 точки, с 6 повече от втория Ред Бул (Залцбург). Според правилата в австрийската Бунделисга сега първенството се разделя на две половини, като същото се случва и с точките на отборите. Така при оставащи 10 кръга до края, ЛАСК има 27 точки, докато Ред Бул е с 24.

В същото време полицията в Линц започна разследване и срещу автора на видеото. Той най-вероятно се е добрал незаконно до трибуните и е поставил записващото устройство, което на следващия ден е заснело тренировката, без никой от клуба да подозира.