Може да бъде объркващо, когато различните налични коефициенти могат да бъдат представени в различни формати - дробен, десетичен или американски. В това ръководство ще обясним как работи всеки един тип по много разбираем начин.

Може да отнеме известно време да свикнете, но тук ще дадем кратко обяснение за това как работят всички коефициенти за залагане. Така ще може определите кой метод предпочитате. За да ви помогнем с обяснението, ще използваме пример с измислен футболен мач между Левски и Локомотив София.

Дробни коефициенти

Дробните коефициенти традиционно се използват в Обединеното кралство и Ирландия, така че за нашия мач те могат да изглеждат по следния начин:

 • Левски 1/3
 • Локомотив София 8/1
 • Равенство 4/1

Ключът при дробните коефициенти е, че второто число е сумата, която трябва да заложите, за да спечелите първата сума.

Така че, ако искате да заложите на Левски да спечели мача, ще трябва да заложите 30 (1/3) лева, за да получите 10 (1/3) лева печалба. Ако заложите 10 лева (8/1) за победа на Локомотив София в мача, ще спечелите 80 (8/1) лева, ако играчите успеят. Това значи, че ще получите общо 90 лева. Ако заложите 10 (4/1) лева за това, че мачът ще завърши наравно, ще спечелите общо 50 лева. Или печалба от 40 (4/1) лева при успех.

Системата може да се окаже сложна, когато видим коефициенти като 27/11 или 85/40.

онлайн букмейкъри, спортни залози, сайтове за залози, zalozi, online залози

InternetZalozi.com)

Десетични коефициенти

Десетичните коефициенти станаха популярни през последните около 20 години, с нарастването на залозите, които хората правят онлайн. Първо, нека изразим коефициентите за нашата среща в десетичен формат

 • Левски 1.333
 • Локомотив София 9.0
 • Равенство 4.0.

Това са абсолютно същите ставки, които видяхме в дробния пример. Все още печелите същата сума пари. Просто представянето е различно.

Най-лесният начин да разберете този формат е, че първата единица от коефициента представлява вашият залог. Така че, ако залогът Ви за Левски е успешен, сумата, която ще получите обратно, ще бъде залогът Ви (1) плюс печалбата Ви от една трета от залога (0,333). Със същата сметка ще установите, че при успешен залог за Локомотив София ще получите осем пъти по-голяма печалба от залога (9.0 - 1.0 = 8.0). Що се отнася до равенството, печалбата е в размер на три пъти (4.0 - 1.0 = 3.0).

Американски коефициенти

Американските коефициенти се различават, защото се изразяват като сума с минус или плюс отпред. Нека да видим как биха изглеждали ставките за нашия двубой:

 • Левски -300
 • Локомотив София +800
 • Равенство +400.

Отборите, които са смятани за фаворити имат минус, а отборите, които са аутсайдер, са с плюс. Равенството като по-малко вероятен изход, също е с плюс отпред.

При минус, цифрата е сумата, която трябва да заложите, за да спечелите 100 лева. В този случай ще трябва да заложите 300 (-300) лева, за да спечелите 100 лева при победа на Левски. При цифрата с плюс е посочена сумата, която бихте спечелили със залог от 100 лева. Така че Локомотив София +800 е еквивалент на 8/1 в дробен коефициент и 9.0 в десетичен коефициент. За равенство с +400 е идентична стойност като тази посочена в другите два типа ставки - 4/1 и 4.0.

И трите вида коефициенти отразяват едно и също явление - вероятностите даден изход да се реализира

Да разгледаме как се изчислява тази вероятност, за да бъде превърната после тя в коефициент. Има два основни фактора, които се взимат предвид при определянето на коефициентите.

На първо място букмейкърите извършват анализ, за да видят кой изход е най-вероятен за всеки един пазар, спрямо всички останали. В този анализ се използват ръчни и автоматични инструменти. Заложена е много статистика, както от исторически характер, така и за моментното представяне на участващите в срещата. В днешните модерни времена, възможностите за получаване и обработка на тази информация са много. Макар и човешкият фактор да присъства, под формата на експертизата на специалисти, които работят за букмейкърите, голяма част от дейността се извършва автоматично. Букмейкърите създават формула, която включва различни фактори, предоставени от ръчно опериран софтуер, алгоритми с изкуствен интелект, машинно самообучение и прочие. Целта на анализа е да открие тенденции, зависимости и сигнали какво ще се случи. Детайлите са изключително много, защото трябва да се получи добре пресято предвиждане накрая.

В резултат на това, за всеки един изход се определя шанс той да се случи, който е изразен в проценти. Тук може да се научи по-подробно за този процес, ако това представлява интерес. Базовият коефициент се получава, когато обърнем този процент в избрания от посочените по-горе формати.

Сега ще разгледаме какво се получава при 25% шанс дадено събитие да се реализира:

 • В дробен коефициент, това се равнява на 3/1 за успех.
 • В десетичен коефициент, това се равнява на 4.00.
 • В американски коефициент, това се равнява на +300.

Това е базовият коефициент, който се модифицира според втория фактор - комисионна за букмейкъра, в комбинация с балансиране на пазарите. Букмейкърите правят промени в тези коефициенти, за да калкулират печалба за себе си, независимо от изхода. Правят го и по друга причина, за да балансират разпределението на залозите на наличните пазари. Тези две неща вървят ръка за ръка, за да може един букмейкър да има предвидима печалба. Що се отнася до комисионната, международните букмейкъри се стремят тя да се движи в рамките на 5-10%.

Коефициентът, коригиран с желаната печалба, е първоначалният публикуван такъв от букмейкърите. След това движението отразява балансирането на книгите. Разбира се първият фактор продължава да бъде в сила. Според актуалната вероятност, измерена чрез проследяване на гореспоменатите фактори, коефициентите отново могат да бъдат променени.


Материалът е предоставен от internetzalozi.com