Министерството на младежта и спорта даде бърз отговор на Българския футболен съюз, който в рамките на деня осъди думи на министър Радостин Василев, че промените в държавата ще застигнат и централата.

От ММС обявиха, че ще подадат сигнал в МВР срещу БФС заради непрозрачно финансиране на Европейското първенство по футбол за юноши през 2015 година.

Става ясно, че липсват документи за 818 хиляди лева, които БФС е получил за организиране на турнира.

Ето какво се казва в позицията на министерството:

Във връзка с позиция на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз (БФС) ясно уточняваме, че министърът на младежта и спорта Радостин Василев не е правил опити за публични внушения. Напротив - той е информирал обществото единствено за факта на постъпили сигнали в Министерството на младежта и спорта (ММС) за наличието на клубове-фантоми, които не извършват реална дейност, но са взели участие в последния конгрес на БФС. Към настоящия момент проверката на ММС по тези сигнали продължава.

Друг коментиран от министър Василев факт е и липсата на оригиналната проектна документация в ММС, по която БФС е получил финансиране от 818 000 лева за организацията и провеждането на Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години, на което страната беше домакин през 2015 година. За този факт е подготвен сигнал, който ще бъде депозиран в Министерство на вътрешните работи (МВР) още утре.

Днес ММС беше информирано от МВР за получен от тях сигнал за осъществяван натиск от страна на представители на БФС в различни области на страната над представители на футболни клубове.

На първо място Българският футболен съюз трябва да се съобразява със законите, действащи в Република България. На второ място БФС осъществява дейността си на базата на издаден лиценз от ММС. Изпълнителният комитет на БФС следва да има предвид, че по отношение на законите на Република България, принципите на ФИФА и УЕФА се прилагат субсидиарно и то само по отношение на спортната регулация. В настоящия случай министърът е коментирал действия, които са от изключителната компетентност на ММС и държавата.

Министър Василев е много добре запознат със значението на термина "държавна намеса" в работата на спортна федерация и той никога не си е позволявал да осъществява такава. Надяваме се, че БФС не счита, че може да съществува и функционира в състояние на национален законов вакуум и да изразява несъгласие с действията на институциите в Република България, оправдавайки се с термина "държавна намеса". Няма спортна федерация, която да не се съобразява с националното законодателство и институции. БФС не прави изключение.

При положение, че БФС е бил "обект на изключително сериозна по мащабите и публичността си проверка от страна на всички държавни органи" не би следвало членовете на Изпълнителния комитет да се притесняват от бъдещи контролни действия, които ММС и други държавни органи ще предприемат.

Трябва да бъде категорично ясно на цялата футболна общественост, че няма сила, която да попречи на ММС и държавата да извършват проверки и да изискват спазването на законите в страната.