Спортното министерство организира срещи с ръководствата на ЦСКА и Левски днес, за да се разрешат казусите около базите на двата най-големи клуба в родния спорт.

Новият министър Радостин Василев подчерта, че иска да се задвижат въпроси, които дълги години са били неглижирани или на които не е търсено решение. Ето какво още каза той:

"Някои неща не са от моята компетентност. Аз мога да стана мост между ЦСКА и дружество "Сердика спортни имоти", да бъда посредник. Дадох знак досегашните отношения между двете страни да приключат, за да продължим напред. Ще се създаде група, за да се оценят направените инвестиции от клуба.

"Искам да се изяснят някои неща - имаме притеснения за забрана за строителство и за срокове. Нека това се изясни. Нека да кажем, че проблемите около строежа са извън министерството на младежта и спорта. Трябва да отидем заедно в Общината и да се срещнем със специалисти по строителството. Вероятно ще имам лична среща с главния архитект на София и не само за стадиона и базата на ЦСКА, но и за всички спортни имоти и инфраструктури.

Левски също има проблеми със своя стадион. Знаете, че те са без козирка и сега имат проблеми с хидроизолацията. Основната цел на ръководството е клубът да оцелее и да не се стига до ситуацията, в която изпадна ЦСКА. Ивков и Сираков са оптимисти, аз не мога да коментирам какво ще стане. И Левски заслужава да получи това, което ще получат и другите, няма да бъде изолиран или онеправдан", обеща министърът.

Аз съм министър едва от 7 дни. Обемът на информацията, която оценявам, е огромен. Скоро ще дадем брифинг с много интересни данни.

След Нова година ще имаме срещи с всички спортни федерации, не ги деля. Ще се срещнем и с ръководството на Българския спортен тотализатор. Там е минал одит. Той е много важен за финансирането на спорта."

Първи в среща влязоха представителите на ЦСКА, а след нея председателят на съвета на директорите на смесеното дружество "Сердика спортни имоти" Людмил Лазаров заяви:

"Обнадежден съм и мисля, че с тази среща направихме крачка напред. Новият стадион на ЦСКА не е мираж. Съвсем реално е да се случи. Мисля, че ще реализираме проекта с изменението на плана за устройство на Борисовата градина. Вторият проблем е с базата в Панчарево, тъй като там се води земеделска земя. Трябва да променим статута, но ние поехме ангажимент, че тези проблеми ще бъдат изчистени.

Ще бъде учредено ново смесено дружество с решение на Министерски съвет. То ще е с 50 процента участие на държавата чрез "Сердика спортни имоти" с апортна вноска с двата имота и 50 процента участие на ЦСКА. Капиталът на дружеството е 46 милиона. Влизайки в това дружество ЦСКА ще бъде освободен от плащане на наем, а ние започваме организация по събирането на строителни книжа, всички документи. Наемът, който клубът дължи към момента, не може да бъде опростен. Има извършени подобрения и те ще бъдат приспаднати от дължимия наем."

Създадена е работна група, която до 15 януари трябва да представи доклад с отговорите на спорните казуси по темата.

Представител на Левски бе Иво Ивков, изпълнителният директор на клуба. Ето и неговите думи след обсъждането с министър Василев:

"Срещата беше изключително полезна и въпреки това спирам дотук с хубавите думи, защото е много важно как ще протекат отношенията ни за в бъдеще. Имаме отношение с държавата като цяло, а министърът на спорта е член на Министерски съвет. От една страна подадохме наши послания, от друга - имаме общи идеи. Включително и това как да бъде регламентиран статута на професионалния футоблист. Как футболните клубове да не бъдат третирани като предприятия, които бълват продукция и печелят, със същиите данъчни ставки. Запознахме го с текущото състояние, защото министерството на спорта може да помогне много в тази насока, а той би могъл да лобира за всички клубове, с ясни правила да могат да разчитат на държавната помощ. Той иска футболът да стане държавна политика.

Не сме поискали държавна помощ. Левски, преди всичко, трябва сам да се измъкне от това положение. Не би било уместно при първата ни среща, в навечерието на Коледа, да искаме нещо конкретно. Конкретна помощ? Ако считате това за помощ, инвестиции в инфраструктурата, което държавата може да направи. Левски по най-добрия начин показа уважението към институциите като цяло. Вярвам, че не емоциите трябва да водят, а това, което се вижда и случва. Нито ще се изхвърлям с хвалебствия, нито подозрително. Подхождам с доверие. По-нататъшните ни действия ще покажат дали това доверие е било правилно да се даде в аванс, или не.

Очаквам инвестиция на държавата в рамките на разумното, възможното и без да се ощетяват други."