Почти всички клубове от родния елит могат да се изправят пред сериозен проблем с лицензирането на стадионите си за мачове от Първа лига, пише "Меридиан мач".

От началото на новата година, у нас важи нова наредба за национално и клубно лицензиране, която отговаря за критериите, по които стадионите у нас получават лиценз за професионални футболни срещи.

Едни от най-любопитните нови критерии е, че е препоръчително 7% от трибуните на съоръжението да бъдат покрити с козирка. В наредбата пише, че клубовете могат да бъдат санкционирани, ако стадионите им не отговарят на това изискване.

Друг любопитен акцент в наредбата е за броя на тоалетните, които трябва да има в едно съоръжение. По този критерии, със сигурност неуспелите да го изпълнят ще са много повече - почти всеки един стадион у нас.

В правилника пише, че минималният брой трябва да бъде както следва: 1 тоалетна и 1 писоар за 50 мъже; 1 тоалетна със седалка за 20 жени. Това означава, че на стадионите с капацитет над 5-6 хиляди човека, трябва да има над сто тоалетни, което знаем, че у нас е немислимо.

В наредбата пише, че клуб, който не може да покрие наредбите, може да бъде принуден да домакинства на чужд терен.

Разбира се, вероятно и в този случай ще се рпавят сериозни компромиси, защото може да се стигне до абсурдна ситуация, в която само един или два стадиона, отговарят на всеки един критерий.