Треньорът на Левски - Станимир Стоилов, даде обширно интервю пред "Gong.bg", в което говори за актуалните проблеми около клубо, които не са един или два.

Той за пореден път сподели, че на този етап единствената цел е клубът да се стабилизира, а чак след това може да се мисли за селекция и гонене на по-високи цели.

Стоилов все пак вярва в методите си на работа и дори да трябва да работи само с тези играчи и през пролетта, е убеден, че ще може да извлече много повече от тях.

Като перфектен сценарий за бъдещето на клуба, той отбеляза евентуалното създаване на фенско сдружение, което да притежава акциите и да изибра свой президент през няколко години. Така според него клубът веднъж завинаги ще се откъсне от всякакви зависимости и ще заработи по европейски образец. 

Разбира се, той не подмина и актуалната тема БФС, като смята, че грешката на Борислав Михайлов и хората около него е, че през годините са правили много компромиси към всички клубове и не са били достатъчно строги. Именно от това са произлезли много повече проблеми за футбола у нас.

Ето и част от казаното от Стоилов:

"Мечтите ми за завръщане на един модерен стадион и модерна база, без да имам мечти и претенции точно какъв отбор ще имаме. След като имаме модерен стадион и база би следвало да имаме и добър отбор. За съжаление не можаха да се осъществят мечтите. Върнахме се общо взето там, откъдето си тръгнахме. Казах и когато станах треньор, че да се оплакваме вече няма никакъв смисъл. Много добре знаех какво ще получим като футболно наследство, не знаех финансовото състояние и възможностите, които има клубът. Там вече точно и ясно новият изпълнителен директор каза как стоят нещата.

Имаме разговор първо да стабилизираме получаването на заплати на хората в клуба - футболисти, треньори и работници. Имаме разговори за регулярно плащане на заплатите в клуба след Нова година. Това са били разговорите, които сме имали. Най-вече на всички служители в клуба. Засега, на този етап, нямаме никакви гаранции, че ще можем да направим някакви селекции или нещо голямо. В момента работим по план селекция с минимални средства на един двама човека.

Левски е малко по-различен клуб. Всеки може да си каже мнението. Решенията се взимат от хората, които могат да гласуват - в случая Сираков. Аз също изказах моята подкрепа. Има фенове, които не харесват това, което се случва в българския футбол. Няма как при наличието на Борислав Михайлов - легенда на Левски, и ние да имаме друга позиция. Няма проблем Левски или феновете да имат друга позиция. Когато става дума за Левски аз най-лесно водя спорове. И се карам дори. С левскари нямам проблеми. Мога да се карам, но знам, че в края ще излезем с решение в полза на Левски. Левски винаги е бил единен в любовта си. Това че имаме различни позиции по много теми не е проблем. Когато става дум за Левски обаче всички левскари са обединени.

Футболният съюз има проблеми, които трябва да се решават. Големите проблеми ги създаваме ние клубовете. Футболният съюз трябва да бъде по-активен с държавата, да потърси помощ за нас клубовете, да е по-активен в обучението и по-строг в налагането на правила. Ще дам един пример. Мачовете са превърнати в пазари. Всякакви хора дават акъл на съдии, футболисти и треньори. И то от щабовете. Това няма как да се реши, ако не се описва в протоколите. Там процесът е взаимен. Има много нужда и от помощ в развитие на ДЮШ. Там футболния съюз може да помогне и да убеди държавата, че трябва да отпусне по-сериозни средства. В Изпълкома като личности има голямо недоверие към тях, защото са от много години. Някои от тях може и нищо да не са свършили. Те трябва да взимат решения, които да са в интерес на българския футбол. Виждам прекалено много компромисни решения. Ще дам един пример. В Кипър преди над 10 години, когато бях треньор. Тогава президентът ми каза, че всякакъв коментар на тема "съдийство" ми струва 10 хил. евро. Клубът не я плаща тази глоба, а треньорът си я плаща. Ако иска да коментира съдийството. При нас всеки коментира с причина и без причина съдийството. Защо футболният съюз да не наложи такива санкции? Футболният съюз трябва да е по-строг и взискателен към съдиите. В България гледам мачове, които завършват с по едно до половин голово положение. А след мача на всички са им виновни съдиите. Все едно аз след мача с Локомотив София да кажа, че съм супер доволен от отбора си, че играхме страхотно и трите точки са най-важни. Те са важни, ама са за днес. За утре няма нищо футболно и няма никакво надграждане. БФС може да въведе строги мерки и също така активно да помага на клубовете под всякаква форма. Футболният съюз трябва да стане по-безкомпромисен към всички нас, които нарушаваме футболните правила. Затова има проблеми Михайлов и целият Изпълком. Там има низ от компромиси и се опитваме да угодим на някого, а не да решим даден проблем. Има неща, които да бъдат много по-добри. Може да направим продуктът футбол много по-добър. Дори да натискаме държавата за инвестиции. Без тях няма как да го подобрим. Михайлов сигурно е видял тези проблеми и трябва да ги реши, ако не го направи, си е за сметка на това ръководство на БФС. Следващият път може да има и други кандидати, може да и друг печеливш. Борислав Михайлов има огромен картбланш, приет е от УЕФА и ФИФА. Това трябва да го използва.

Аз говоря от години насам, че адмирирам помощта към другите клубове. Така трябва да бъде. Личното ми мнение, че Левски като клуб, а и ЦСКА - двата най-популярни клуба у нас, трябва да бъдат подпомогнати. Веднага трябва най-малко да им бъдат построени стадиони, които евентуално след това да се изплащат. Да се намери някакво решение. Уморихме се да правим избори, похарчихме не знам колко милиона за избори за поне два стадиона. След тези избори да отидем и да разговаряме с хората, които взимат решения - дали премиер или министър. Не да се дават пари наляво и надясно, а най-интересният и обичан спорт да е на улицата от държавата. Под никаква форма не получаваме никакви средства. Ние ще стачкуваме, че нямаме добри стадиони в България. Самият факт, че няма един стадион говори достатъчно, с изключението на Лудогорец, който е готов на 80-90%. Той си е построен с малка помощ от държавата, но да я има за всеки. Хората, които ще управляват държавата да не излизат всеки ден по студия и да говорят небивалици, а да се замислят сериозно върху развитието на футбола. Това е най-големият спорт. Развиват бизнеса. Когато държавата направи стадиони, ние клубовете ще сме отговорни да направим футболен бизнес, а не само да си говорим празни приказки и да харчим едни пари, а насреща да нямаме нищо. След 4-5 години да има един баланс, в който клубовете да сме на плюс, да си вадим сами пари.

Преди не виждах нищо лошо и в модела "бащица", докато "бащицата" не иска да се качи на влака. В същото време и парите на "бащицата" бяха управлявани лошо. Ако бяха харчени правилно, моделът щеше и сега да работи в Левски. Казах, че адмирирам и това ми е мечта ние, левскарите, да създадем сдружение, с което хем да помагаме на клуба финансово, хем да имаме право на избори да кажем кой да е нашият президент. В момента, в който се изчистят всички детайли между клуба и това нещо, ще се обяви и ще видим докъде можем да стигнем. Същевременно ще видим наистина ли сме толкова много левскари и да почнем да се броим. Като създадем сдружението ще имаме възможност да се преброим. Ако се съберем 100 000 левскари и дори по 10 лева даваме - това са 10 млн. на година. На Левски тогава не му трябва модел бащица. Това ще е най-чистият модел. На Левски му трябват добри управници, за да инвестират тези пари, да го развият и управляват правилно. Това е перфектно, аз съм "за". Трябва да се изчистят всички детайли. Надявам се колкото се може по-бързо да стане, за да може Левски да започне да генерира отнякъде приходи.

Моето присъствие тук е заради хората, които бяха загубили голяма част от надеждата си. Беше останал малък процент от хора, които вярваха в Левски. Основният ми мотив да се завърна беше да съхраня още малко надеждата на хората. Нещото, което в момента мога да им обещая е работа и честност. И да казваме истината. Така полека да връщаме Левски на нивото, на което трябва да бъде. Ако има такова Сдружение и такава финансова възможност, тогава вече можем обещаем на хората и по-добри спортно-технически резултати. В момента единственото е да съхраним някаква надежда на хората, да сме единни и да работим. Да обясняваме честно и почтено какви са проблемите и нуждите ни. Един от големите проблеми на Левски е, че през последните години прекалено много се прикриваше всичко, което се случи. Постоянно имаше този защо критикува, онзи защо казва. В последните години, когато и да критикуваш, никога не е било лош момент. Ние не трябва да бягаме от нашите критики. Ние трябва да вървим по пътя на Левски. Ще управлявам спортно-техническата част по левскарски. Така, както трябва да бъде. Затова и не съм доволен от победи, които не ми доставят радост. Друг можеше да каже, че щом сме победили всичко е наред. Аз на момчетата казвам в съблекалнята, но и на хората, когато не съм доволен. Не искам аз или някой да се заблуждава. Не искам да изглежда, че всичко вече е наред", сподели той.