Станимир Стоилов проведе първата си официална пресконференция във втория си период като треньор на Левски.

13 години по-късно, Мъри отново е на "Герена", като изглеждаше доста категоричен и решен, да извади клуба от най-тежкия период в 107-годишната му история.

Той стартира работата си с размах, като публично обяви, че директно ще се разделя с трима играчи, а от утре сутрин затваря чалготеката, за да отвори професионален футболен клуб.

По думите му последните години са срамни за Левски не толкова на терена, колкото с поведението на играчите извън него. Нещо, което той намира за недопустимо.

Той изложи вижданията си, които не са тайна за никого. Реформиране на отбора от основите му, като също така разчитане предимно на млади играчи, с няколко по-опитни между тях. Стоилов бе категоричен, че ще действа крайно и с размах, воден от идеята, че неговите решения са за доброто на Левски.

Най-успешният "син" треньор през новия век, направи и доста интересно изказване за появилите се информации, че Тодор Батков може да заеме управленски пост в клуба. Стоилов бе категоричен, че Батков е най-големият виновник за сегашното състояние на Левски и има място само, ако иска да помага финансово, но не и управленски.

Той също така изброи трите най-големи проблема на Левски. Първият е финансовият, който се надява да бъде решен от новия спонсор "Palms Bet". Другият е спортно-технически, за който сам пое отговорност да реши, а третият е фенското разделение. Стоилов се обърна към привържениците и ги призова да намерят общ език помежду си, за да подкрепят заедно клуба в този тежък момент.

Снимка: БТА

"Изключително съм щастлив да се завърна в моя клуб. За съжаление мечтите ми и желанията ми бяха да се завърна в много по-ползотворна и положителна обстановка. За съжаление тези 13 години съм отсъствал от клуба само се е рушило. За мен Левски е основно любов. За мен е важно да има стабилност във финансирането на клуба.

Безброй са раните на левскарите. Не знам дали ще има време да зараснат. Не очаквам утре да литнем и да направим чудеса. Очаквам подкрепа. Очаквам да има повече доверие в нашата работа. Ще бъде труден период. Много пъти се е налагало да взимам нестандартни решения, да бъда остър. Ще имам цели. След като сме Левски трябва да си поставяме високи цели. Изоставаме още от борбата за титлата, но трябва да мислим изключително позитивно, да мислим за класиране в евротурнирите и за спечелването на купата.

Ще спазваме дисциплината във всяко едно отношение. Навсякъде левскарят трябва да е за пример. Затварям чалготеката в отбора, а отварям професионалния футболен клуб.

Никога не съм се притеснявал за себе си. Винаги съм се притеснявал, когато съм бил треньор на Левски, какво ще стане с Левски. Знам, че футболистите са най-изстрадалите. Те се измориха да губят. Футболистите трябва да се променят, ако искат да обикаляме трибуните в добро настроение. Нямаме реки от пари, а имаме сигурност.

С добра работа може да очакваме по-добри резултати. От утре се захващаме с по-сериозната работа. Пред Левски е изключително тежък път. Футболните ни противници Лудогорец и ЦСКА избягаха прекалено много напред във всяко едно отношение. Лудогорец избяга изключително много напред защото вече има завършена база. Няма да бъда истински щастлив, ако редуваме слаби и силни игри. Ще се опитаме да променим мисленето и начина.

Няма да разчитам на Божинов, Хубчев и Славчев. Положението с Божинов не може да продължава така. Всеки го потупваше по рамото какъв голям левскар е, но никой не го пускаше в игра. На позицията на Хубчев пък имаме достатъчно изпълнители, а Славчев е преследван от доста контузии. Надявам се да покажат какви левскари са, когато се разделят с клуба.

Тодор Батков - моето мнение за него съм го казал преди 13 години. Той тогава ни излъга нас. Той е най-големият виновник Левски да стигне до тук. В момента нямам от неговите съвети.

Като ръководител, аз не съм забравил какво той причини на Левски. На мен може би лично ми направи хубаво. Тодор Батков е основният виновник Левски да стигне до фалит. От сълзливи интервюта нямам нужда. По-добре да помага, ако може финансово. Аз нямам нужда от друго от него.

Още не съм подписал договор. Колко ще е срокът не е толкова важно. Финансовата нестабилност на клуба не е позволявала за никакви разговори. Аз също имах други идеи за себе си. В момента сме тук, защото Левски е в най-лошото състояние, в което може да бъде. Не ми трябват единични хора. И преди работихме двамата със Сираков. Сираков трябва да се концентрира изцяло като задачата си като собственик.

Във футбола няма нищо страшно. Нищо не е на живот и смърт. Аз вярвам много в треньорството. По-спокоен съм, защото нашият треньорски щаб е показал, че може да постигне нужните резултати", заяви той.

Около 30 минути след края на пресконференцията, Стоилов изведе скромната група играчи заради наличието на национали, за първа тренировка, която бе изгледана от около 300 фена на "сините". Утре от 18 часа Левски има контрола срещу тима на Спортист Своге, като се очаква проверката да предизвика огромен зрителски интерес.

Снимка: Bulphoto