Бившия премиер и кмет на столицата Стефан Софиянски, който никога не е криел пристрастията си към футболния Левски, бе гост в предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT и говори по темата за новите собственици и състоянието на клуба.

Той намеси и името на министър-председателя Бойко Борисов около управлението на "сините", което от сряда официално са с мажоритарен собственик Георги Попов, приближен на Васил Божков.

Ето избрано от думите на Софиянски в студиото на DIEMA SPORT.

"Спас Русев ни падна от небето. Ясно бе, че бе подставено лице, че не бе реален собственик, а и нямаше нищо общо със спорта. Сегашните собственици са все свързани със спорта. Да кажем, че имам повече информация, която не желая да споделям. Русев в нито един момент не се ангажира с финансирането на Левски. Вие да сте чули приходи от бизнеса му да влизат в Левски?

В България кой е толкова силен? (че да спусне собственик - б.а.) Силен е министър-председателят, който се старае да се бърка навсякъде.

Имам чувството, че той се бърка в Левски. Да не забравяме, че Борисов като стана кмет на София, прехвърли ЦСКА на "Титан". Ние софиянци, като плащахме за чистотата, плащахме на ЦСКА. Забравихме ли го или не?

"Титан" колко време издържаше ЦСКА? Мога да кажа цифри - когато аз бях в кметството, бюджетът за чистота стигаше до 70 милиона, а сега е 160 милиона. Нищо лошо не казвам - колкото повече, толкова по-добре. Но "Титан" оттам издържаше ЦСКА.

Предполагам, че се е намесил той, но не мога да твърдя нещо, в което не съм сигурен. Очевидно е някакво разпределение на влияние, в което попада и Левски. Ние левскарите не сме му фенове на Бойко (б.р. - Борисов), знаете, че го освиркваме понякога.

Левски е апетитен за политически интереси, Левски е марка, Левски е име. Аз се гордея, че съм от Левски. Всеки човек има его. Левскарите са нещо, което е хубаво, ако може да им се помогне. Приемам, че е е направено с добри намерения, но резултатите не са добри."

Поне сега е ясно. Тези игри (хазартните - б.р.) дават за спорта - дават за Левски, дават и за други тимове. Ще видите табелите им и по други стадиони. Поне тук има по-ясен поток, структура, намерения. Хубаво е, че почна разчистването на дълговете.

Когато Спас Русев пое Левски задълженията бяха между 18 и 20 милиона лева. Сега са 32 милиона и нещо. Аз знам, че в началото на година не бяха обслужвани разсрочените задължения към НАП. Хубаво е, че ясен план, ясно е откъде идват парите. Може много да говорим икономически, хората в Левски са се запознали с цифрите. Щом са поели този ангажимент, поемат задължението да покрият тези задължения.

Да, фирмите на Васил Божков влизат в клуба. Това е стратегия приета от холдинга. Божков финансира и ЦСКА в един период. Добре е да има хора, отделящи пари и за спорта. Виждате Домусчиев колко успехи имаше с Лудогорец. С ясно финансиране.

НОВЕ Холдинг е позната структура, след като са преценили да финансират са приели този ангажимент. Не знам защо Божков не влиза в лично качество.

Да си бил на ЦСКА президент и после да станеш на Левски е конфликтно. Мисля, че в такъв случаи и левскарите и цесекарите ще са против него. Не мога да знам тези детайли. Васил Божков може да бъде питан директно, въпреки че е по-трудно. Извън това, което се знае, той имаше противоречия със сина си за това. Той е сериозен цесекар. Но не мога да влизам в кожата на хора със сериозни позиции в обществото и да тълкувам техните решения. Синът му Антон Божков меко казано бе против."