Навършилият 43 години преди седмица Стилиян Петров, бе гоств в студиото на "Спортал", където коментира битката за президентския пост на БФС.

Петров е основна част от тази битка, защото е сред главните герои в кандидатурата на Димитър Бербатов.

Стилиян е плътно зад бившия си съотборник още от старта на битката, като сам разкри, че е имало опция и той да е водещата фигура в ролята на кандидат за президент.

Самият той обаче е отказал, защото не се е чувствал достатъчно готов. Стилиян обаче е уверен, че със знанията и опита си във футбола ще успее да помогне на Димитър Бербатов да бъде един успешен президент на БФС.

"Битката продължава. През последната година и четири месеца преминахме през много като екип. Димитър Бербатов стана по-опитен, вече може да взима правилните решения. В момента виждам един по-смирен Димитър, по-близо до хората.

Аз съм поел инициатива да му помагам, да бъда до него със знанията и опита си, с комуникацията си.

В момента битката се води изцяло в съда. Не е приятно, защото не искахме битката да се решава по този начин. Искахме да има диалог и работа, а всичко мина с нападки.

Защо не се направи един дебат? В момента мисленето във футбола ни е толкова старомодно, това е основното, което искаме да променим.

Не мисля, че сме сбъркали с някои действия. Беше ни ясно как е създадена цялата система. За нас е много важно търпението и да сме синхронизирани. Това ли е начинът да управляваме българския футбол? Защо бягаш от Конгрес? Ако си сигурен, че вършиш работа и работиш за българския футбол, защо се притесняваш? Конгресът беше свикан от БФС, не е наш Конгрес. Там бяха клубове, които успяха да си излъчат делегати. Ние бяхме там като екип на Димитър Бербатов. Той каза, че ще свика Конгрес, в който ще участват абсолютно всички клубове. Не мисля, че е грешка, че участвахме в този Конгрес през март.

Сега очакваме решението на съда. Това, което стана на този Конгрес, цирк или не, след него бяха наказани хиляди деца, а клубове бяха изключени. Ние ще се борим за тези хора. Когато една федерация говори, че развива и се грижи за българския футбол, след това тя изключи хиляди деца. Един лидер се застъпва за ДЮШ. Искаме тези деца да се развиват, но те бяха изключени безскрупулно. Знаем какви са проблемите, но дебатите липсват.

Стигнах до заключението, че аз не съм правилният човек за кандидат за президент на БФС. Разбира се, че имаше вариант. Имам цели и когато си поставиш цели, трябва да си сигурен, че можеш да ги постигнеш. Много е трудно да се откаже такава позиция, не ме разбирайте погрешно. За мен беше важно да се намери правилното решение и правилният човек. Аз се съгласих да бъда дясната ръка на Бербатов и да му помагам с това, с което мога. Всеки един от нас знае каква е неговата работа и какво ще се изисква от него. Тогава е много по-лесно.

Понякога ние сами трябва да си преглътнем егото. Хората се променят и искат промяна. Те искат да са част от нещо, което ще бъде продуктивно и ще успее. В момента БФС обвинява клубовете, клубовете обвиняват БФС. Вече стигнахме до такава фаза, че нашите компаси се разминават тотално. Нито ние, нито те ще седнем на масата".