Стилиян Петров е близо до това да се превърне в първия българин, дипломирал се в Магистърската програма на УЕФА за елитни бивши футболисти.

Дългогодишният капитан на националния отбор мина през седмица от курса в Германия, предстои му още един сегмент в Ню Йорк напролет, а през май 2019-а идват изпитите - в специални двудневни сесии в Мадрид.

Стилиян изкара седмицата заедно с други "състуденти" от курса като Световните шампиони Юри Джоркаеф (Франция) и Жилберто Силва (Бразилия), Гаиска Мендиета, Коло Туре и т.н. звезди от близкото минало.

Лекции на стадиона на Борусия (Дортмунд) изнесоха няколко администратори-експерти от УЕФА, както и Себастиан Кел, доскорошен капитан на клуба и вероятен бъдещ негов спортен директор.

Програмата UEFA MIP е двугодишна, като стартира през ноември 2017-а и ще завърши с церемония по дипломиране през ноември 2019-а. Петров бе приет в нея след интервю, през което преминава всеки от кандидатите.

Тя обучава елитни бивши футболисти, играли на международно ниво, в цялата структура на управление в играта.

Сред сегментите са "роля и умения на мениджъра", "формат и регламенти на състезанията", "стадиони и опериране на един клуб", "стратегически маркетинг във футбола", както и изучаването на скелета на спортния живот на Северна Америка - което ще се случи през април в Ню Йорк.

Стилиян очевидно е амбициран да остане в играта, която принудително съдбата го накара да напусне с жестоката диагноза "левкемия" през 2013 г.

Доказаният боец обаче пребори болестта, опита дори да се върне на терена, като изкара предсезонна подготовка с Астън Вила. Но явно бъдещето на 39-годишния Стенли е свързано отново с играта, като той е избрал "академичен подход", за да се подотви за него.

Докато бе в Дортмунд, Стилиян успя да вземе за сина си Кристиян екип на Борусия, който очевидно е любимият тим на малкото дете в семейството. Петров публикува снимка в туитър профила си, за да покаже щастливото от придобивката дете.