Бившият капитан на българския национален отбор по футбол Стилиян Петров, който е част от екипа на Димитър Бербатов в борбата за президентския пост на БФС, открито се обърна към президента на страната Румен Радев, след като държаният глава откри информационния ден "Държавата в подкрепа на спорта - нови възможности".

Петров призова Радев да обърне внимание към Българския футболен съюз и причините, поради които организацията търпи сериозна липса на доверия от обществото.

"Добър вечер, г-н Президент,

С голям ентусиазъм и огромно очакване чаках да чуя вашите мнения, визия и донякъде - заключение за бъдещето и евентуални промени в българският спорт като цяло. Единна работа и обмен на идеи. Нашите бъдещи успехи като спортна нация. Иновативната концепция, за която споменавате. Всичко, казано от вас, звучи в тон със световно успешните иновативни модели на ръководене и работа.

НО!

ЕДНО ГОЛЯМО, РАЗОЧАРОВАЩО "НО"!

Ще изкажа само лично мнение за футболната иновативна и отлично ръководена организация на БФС!

Организация, управлявана от зависимости и липса на доверие от 99.9% от населението.

Организация, даваща приоритет на личната изгода пред благосъстоянието и етичните кодекси, които трябва да поддържа.

БФС изпитва липса на доверие поради неуспеха на организацията да поддържа честност, почтеност и прозрачност в своите действия, стратегии и комуникации във всеки процес. В резултат на това част от неговите служители са създали навици на репресии и задкулисни прийоми на ръководене. През последните няколко дни излязоха доста обикновени хора, родители клубове и треньори. Със зов за помощ от всички хора, обичащи спорта и защитаващи интереса на нашите деца. Явно това са пропуснали да ви го съобщят или са ви го спестили. Не успях да го чуя като забележка или намек, че се следи всичко, случващо се в спорта

Липса на знания също могат да заличат казаното от вас за иновативния (модерен) процес на действие за по-добро бъдеще. Лошото вземане на решения и липса на култура през последните над 15 години изоставя нашият най-популярен спорт от реалните постижения и развитие като спортна нация.

Нека обобщя по същество какво означава нашата мила футболна организация. Нещо спестено от доста министри. (ЗАЩО ЛИ?Надявам се ще си отговорите на този въпрос).

Отличен и проспериращ ръководен орган, насърчаващ зависимостта и недоверието в своите редици, води до ниско обществено уважение, опетнена бизнес репутация и стагнация на развитието във всяка сфера.

Неконкурентоспособна и по-малко способна организация, която не може да се адаптира към бъдещи бизнес модели, промени и независимост.

Надявам се, че ще си сравните анализа и мненията на вашите съветници с моето.

Поздрави и до скоро, г-н Президент!"

Поводът за обръщението към Радев е участието му в информационния ден "Държавата в подкрепа на спорта - нови възможности". Там той изрази своето мнение за посоката, която трябва да бъде поета в българския спорт.

"Големият проблем на спорта е, че, да, има пари, но те отиват по нечии странни решения, не по най-прозрачния начин и се инвестират в нещо, което после запустява. Или носи някакъв оборот, който е насочен предимно към бизнес интереси, но не и към тези на спорта", коментира Румен Радев.