Стилиян Петров подари празнична вечер на България, събирайки не само някои от най-великите български футболисти, а и сериозни имена от чужбина.

"Мача на надеждата" бе с ицяло благотворителен характер, а футболните звезди подариха истински празник на зрителите, завършил по емоционален начин и със сълзи в очите на самият Стилиян.

Стилиян е велик, Стилиян е фантастичен. Това бяха думите след мача на фигури като Христо Стоичков и Наско Сираков.

"Бяхме съпричастни. Бяхме със Стилиян, докато прекара времето в ужас. Днес сме щастливи, защото Стилиян е щастлив. Както се бореше на терена, така се бори и извън терена. Господ винаги е бил българин. Помогнал е на едно златно момче, което винаги е било голямо сърце, едно момче, което винаги се е трудило. Използвахме момента в 5-ата минута да отдадем също голямо уважение към нашия приятел и брат Петър Хубчев. Били сме заедно и като треньори. Това е продължителна битка, която вярвам, че ще я преодолее и всичко ще е наред.

На всички давам кураж, защото загубих баща си. По пътя много приятели загубихме. Тези, които имат упоритост да мислят, че утре е по-хубав ден, нека да го преодолеят. Самите трябва да го изживеят всеки ден. Стилиян след последния съдийски сигнал не искаше да се усмихне и ние го накарахме да се. Това е денят, в който вече е независим. Беше зависим, но вече не е. Невинаги сме побеждавали, но куражът не трябва да ни напуска. И в най-трудните моменти трябва да са победители", каза Христо Стоичков.

Неговият приятел Наско Сираков добави: "Стилиян е фантастично момче и никой няма право да му отказва. Добротата в България е на издирване, така че колкото по-често - толкова по-добре. Такива събития ни правят по-добри хора. Когато трябваше да играя, играех. Вече ми е късно това нещо. Но съм тук, за да уважа момчетата".

Снимка: Bulphoto

Може би най-близкият човек на Стенли на терена - Димитър Бербатов, който бе сред голмайсторите в мача сподели:

"Емоцията е нещо уникално, защото връща спомени, които сме преживявали. Важното е, че се получава хубаво събитие, заредено с позитивни емоции. Празник е, поздравявам всички българи. Показваме, че когато сме обединени, всичко е възможно. Въпреки възрастта опитахме да направим някакво шоу, мисля, че се получава.

Свърших си работата, вкарах гол. Да си част от колектива, момчетата, отношението, преживяванията в съблекалнята преди мача и след мача... когато го правиш за благородна кауза, е още по-добре", каза той.

Снимка: Bulphoto

Разбира се, най-важното мнение бе на главния герой в мача, на Стилиян Петров, който заяви след мача:

"Знаех какво да очаквам, знаех кои футболисти потвържадат и кои отпадат по лични причини в последния момент. Като цяло звездите, хората, които дойдоха днес, направиха шоу макар и в по-бавно темпо. Както видяхте, Христо Стоичков с невероятното докосване, Мартин Петров донякъде с бързината си, показаха на България, че футболът е жив, но за различна кауза. Чужденците са очаровани от публиката, как ги посрещнахме. Това може да ни прави горди с тази кауза.

Когато излязох, Джоркаеф каза, че Стоичков все още си има докосването, финеса, погледа. Христо Стоичков си е Христо Стоичков. Снощи голяма част от гостите пристигнаха, Христо Стоичков беше в хотела, всички имаха невероятен респект към него. Можем само да се гордеем, че е българин и част от нашата история.

Много емоционално. Беше много важно да усетя любовта на феновете и да покажа, че съм оценил, чул всички молитви към мен и моето семейство.

Четири пъти - когато се родиха двете ми деца, прощалния мач в Селтик и тази вечер. Много е трудно да се организира такова събитие, но имах невероятен екип, който работи неуморно, денонощно. Имаше и човек, който ми отказа, но няма да му кажа името, защото каузата е позитивна. Не искам да навлизам в тези неща. Всеки си има мнения, виждания, пререкания. Но съвсем нормално, аз съм го очаквал. За мен не е проблем. Хората, които дойдоха днес да зарадват всички фенове и вас, показват големи сърца".

Снимка: Bulphoto

Всеки от чуждестранните играчи застана пред камерите и се изказа изключително ласкаво за Стилиян и неговата кауза.

А пък доста интересно мнение чухме от Неманя Видич, който на фона на своите амбиции да оглави сръбския футбол, категорично заяви, че е време Стилиян Петров и Димитър Бербатов да застанат начело на българския.

"Стилян e невероятен играч, невероятен човек. Много съм доволен, че съм тук. Толкова много деца има, това е много специално. Радвам се, че мога да подкрепя това, което прави Стилиян. Не бях най-талантливият футболен играч, но следвах мечтите си, че ще се възстановят, че ще се преборят с болестта. Стилиян е чудесен пример. Времето на Бербатов идва, на Стилиян, Мартин, това са хора, които искат да работят за футбола", каза Видич.

Снимка: Bulphoto