Христо Стоичков взриви Бургас! За два дни Кавалерът на "Златната топка" раздаде автографи и направи селфита като за цял месец.

Около Стоичков винаги бушуват урагани, а пикът беше откриването на първия официален магазин на неговия бранд H8S в морския град.

"За мен днес е уникално събитие - възкликна Камата под купищата балони и над 1000 чакащи гости. - Бургас означава много за мен. Тук изиграх последния си мач за България и оттук започва една много важна за мен крачка. Магазините досега са четири и знаете ли защо? През 1994 година станахме четвърти в света! Другите са в София, Пловдив и Варна. Дали ще стигнат до осем? Или до повече? Ще видим."

ВИП-гости на представянето бяха едни от най-именитите футболни хора в последните 30 години. Аплодисменти обираше Христо Порточанов. Проектантът и диригент на славния "Нефтохимик" от 90-те години прегърна бащински Стоичков. И веднага Камата върна жеста - подари на своя бивш директор в националния отбор копие от своята "Златна топка".

Разбира се, събитието не можеше да мине и без други големи имена от Бургас.

Специално заради Стоичков дойде Димитър Димитров. Сега Херо е треньор на "Спартак" и води битка за оцеляване, но това нямаше как да му попречи да уважи Камата. Двамата работиха заедно в националния отбор и завършиха 1:1 срещу Англия на стадион "Българска армия" през 1999 година. Плеядата от приятели продължи с героя от Пеневата чета Златко Янков, големият вратар Любомир Шейтанов, колоритния Диян Петков...Присъстваха и големи шампиони от борбата - Стефан Иванов, Дончо Жеков, Петър Заберски и още, и още.

Заради ограниченото време Стоичков измисли нов начин да отдаде внимание на всеки от желаещите снимка и автограф. Вместо те да се редят на опашка пред него, легендата сам направи кръг за автографи и селфита. И отново, както при всички представяния на неговата "История", нямаше обидени и недоволни.

Ден по-рано Стоичков участва в голям спортен празник в центъра на Бургас. И чудо - най-успелият български футболист изпускаше дузпи! След като даде старт на първия мач от турнира на малчуганите, на почивката децата го призоваха да им бие наказателни удари. Помните ли колко пъти Стоичков е изпускал от бялата точка? Два или три пъти - само най-големите статистици могат да кажат. Осем деца се наредиха пред легендарната левачка и единствено последният не хвана удара на усмихнатия Стоичков!

Снимка: БТА

"Отказвам се от футбола", изкрещя едно от децата. "Как така ще се отказваш? Ти сега започваш!", отвърна му Камата. "След като към спасил дузпа на Стоичков, няма какво повече да постигна", тросна се малкият вратар.

Всичко вървеше под слънце и дъжд. В началото на турнира над центъра на Бургас се изсипа страхотен порой. Нито Стоичков, нито децата обаче се притесниха. И нито един от километричната опашка за автографи не си тръгна. Домакинът на събитието Здравко Станчев, собственик на търговския център "Триа", беше осигурил прекрасни условия за малките.

"Не се притеснявайте! Всички ще получите снимки и автографи", рече героят на деня, разписал 600 книги от своята "История", написана съвместно с Владимир Памуков и издадена от "Софтпрес". За събитието дойде и бургаският кмет Димитър Николов, който също получи мини "Златна топка" - безценен спомен от неочакван гост.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Финалният акорд на съботната вечер бе среща с Андреа Джорджи, изпълнителен директор на луксозния моден концерн "Армани Ексчейндж".

Веднага Стоичков извади своя фланелка и написа дълго послание. Оказа се, че сеньор Джорджи е запален фен на Камата от десетилетия. А за какво си говориха на четири очи? "Ще видите, може да измислим нещо", загадъчно каза Стоичков.

Бургаските вечери за Камата засега приключиха. Но с обещанието, че скоро ще се върне.

Турбуленцията около Стоичков обаче не спира. Още вечерта Кавалерът на "Златната топка" замина за Будапеща, където в сряда ще коментира мача Севиля - Рома, финал в Лига Европа. След това в Истанбул му предстои и най-големият двубой Манчестър Сити - Интер, в Шампионската лига.

Снимка: БТА