Христо Стоичков говори за Барселона след изборите за президент, спечелени от Жоан Лапорта.

Българската легенда даде интервю по тази и други теми около клуба за сайта Goal.com, като призна - разговаря често с някои от звездите на Барса, дава съвети на по-младите и се надява, че бъдещето е светло.

Единственият български футболист, печелил "Златната топка" има свое мнение по въпроса с евентуалното напускане на Лео Меси. Според него решението вероятно вече е взето и няма сила на света, която да разубеди суперздездата.

"Няма кой или какво да му повлияе - каза Стоичков в интервюто. - Характерът му е железен, Лео сам ще вземе решението, а вероятно вече и го е взел. Надявам се искрено да остане, президентът Лапорта също го призова, а знам, че взаимното им уважение е голямо.

Каквото и да направи Лео, аз го подкрепям.

Така се отнася човек с такива легенди, които са ни карали да плачем от радост. Меси направи невероятни неща в клуба, дано продължи да го върши в Барса. Ако не - от мен има само приятелство и подкрепа."

По темата с Лапорта, Христо коментира:

"Да, той свърши невероятна работа в първия си престой, взе големи и важни решения. Довери се на Пеп Гуардиола, А това, което се постигна с него на терена, с Шави, Иниеста, Меси... Това всичко стана възможно заради Лапорта.

Онзи отбор бе победител, просто печелеше всичко. Но вчера не е днес и не е утре. Това не значи, че пак ще стане така с магическа пръчка. Този път президентът поема клуба в далеч по-труден момент. На първо място, от това, което аз знам, Меси има доверие в Лапорта и се чувства спокоен с него. Това не бе така при предишното ръководство."

Стоичков има мнение и за настоящия състав, за треньора Роналд Куман и селекцията, в която вече се спрягат имена като Килиан Мбапе и Ерлин Холанд - двамата най-актуални и желани млади футболисти в света:

"Първо, аз вярвам в Роналд Куман, защото го познавам. Той е мой голям приятел, но и отличен треньор. В Барса има достатъчно силни играчи от по-опитните, на и млади момчета като Педри, Ансу Фати, Араужо, Мингеса... Те са бъдещето на този клуб.

Кого бих взел аз от Мбапе или Холанд? И двамата са грандиозни, нали!? Бих казал обаче, че на Барселона трябва един отличен и опитен защитник - бих взел Алаба от Байерн, който може да играе на поне три позиции.

И после стигаме до атаката. Мбапе или Холанд...?

Ще го кажа така: За системата, която играе Барселона, Холанд ще е по-ефективен. Но Кройф, ако още бе сред нас, би взел Мбапе със стопроцентова сигурност. Ще сложи на върха на атаката него и Усман Дембеле, а зад тях ще играе Меси. Това би направил Йохан."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos