Дългоочакваната и забавена заради пандемията визита на "Историята" на Христо Стоичков в Барселона вече е факт.

От летището Кавалерът на "Златната топка" дойде първо в българското училище в Каталуния - "Св. Св. Кирил и Методий", за да представи биографичната си книга. Гост на събитието беше и Цветелин Цолов, консулът ни в Барселона.

"Мното съм щастлив най-накрая да бъда сред вас - възкликна Камата. - Когато преди 15 години поставихме основите на училището, бяха двадесетина деца. Сега са над 120! Деца, учете! Спортът е страхотно нещо, но не всеки от вас ще стане спортист."

ВИДЕО ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК>>>

Стоичков подари на Стоянка Колева, директор на училището, копие на "Златната топка".

Софтпрес

"Ето това е нещото, за което винаги съм мечтал - продължи легендата. - За един футболист няма по-голяма награда от "Златната топка". В моята "История" ще разберете как съм я постигнал. Ако в книгата ми има нещо невярно, обърнете се към моя голям приятел и съавтор Владимир Памуков. Десетилетия наред ние сме заедно. Владо знае всичко дори по-добре от мен!"

Стоичков бе приветстван от Колева, която му благодари за оказаната част.

"За мен, за нашето училище е огромна чест да посрещна Христо Стоичков - сподели тя. - Той винаги е бил един от най- големите ни приятели."

А консул Цолов добави:

"Седейки до Христо, знам, че седя до най-големия посланик на България по света".

Софтпрес

След това започна голямата атракция за феновете. Малки и големи деца заедно сродителите си се наредиха на опашка за подпис и снимка. Както турът на "Историята" отдавна поверява - никой не си тръгва, без да се докосне до най-големия посланик на България по света.

Три часа по-късно в най-новия и голям магазин на "Барселона" на прочутия булевард "Ла Рамбла" започва и гостуването на Стоичков. Там са поканени всички - българи, испанци и гости на Каталуния, които искат да се докоснат до една истинска "Златна топка".

Софтпрес

"Историята" на Стоичков се превърна в бестселър на българския пазар в новото време. Изздадената от "Софтпрес" автобиография мина 70 000 тираж.

В чужбина "Историята" бе представена в Лондон, Чикаго, Торонто, Варшава, Леон и сега в Барселона. Преведена е на три езика - английски, испански и полски.

Софтпрес