Станимир Стоилов обяви напълно очакваната новина, че напуска треньорския пост в "Левски". Вече бившият наставник даде емоционална пресконференция след победата над Локомотив (София), на която говори за не една или две теми, по които всички искаха да чуят какво има да каже. 

Ето и най-интересните неща, които Мъри сподели:

"Няма да продължа да работя. Предполагам, че го очаквахте. Най-много ме притеснява начинът на управление и взетите в управленски стил решения", каза Стоилов.

Оценките, които дава за работата досега

"Футболен клуб "Левски", който заварихме, беше фалирал във всяко едно естество - футболно, морално и финансово. Както и откъм подкрепа. След това с работа през тази година и половина, има три направления, по които се отчитат резултатите. Любовта, подкрепата и присъствието на феновете. Оценка 6+. Второто направление е финансовата страна, където много лесно могат да се видят нещата. Има 18 милиона приход, а изразходвани са 12 милиона. Там оценката ми също е отличен. Третото направление, което също е много важно, защото бяхме под дъното, изградихме отбор, който върна любовта на хората към футбола, върна победите на "Герена". Спечелихме Купата с игра, със стил. От фалирал клуб създадохме главен клуб. Оценка 4+"

За отношенията със спонсора

"Ако бяхме в Англия, изпълнителният директор и треньора щяха да получат нови договори с подобрени финансови условия. Друго, което не смятам за положително в клуба, е доминиращата роля на спонсора в Управителния съвет, където се взимат решенията. Там има двама служители на "Палмс бет" и един на "Левски". Преди година имах среща с шефовете на "Палмс Бет", с Иво Ивков и Наско Сираков, като проведох разговор около час и половина, не с любовен тон, до какво ще доведе този начин на управление. Видяхме какви бяха резултатите и наследството от налятите милиони през последните 13 години. Изслушаха ме, сигурно ми се смееха, да си получава заплатата и да стои, пък ние ще си правим нещата. Една рана, когато не я промиеш, не я излекуваш, гнойта излиза отгоре, не може да стои отдолу. Имаше безброй напрежение между изпълнителния директор и главния спонсор. Най-вече за сключените договори между директора и спонсора. Да, получавахме вноски от тях, при това предварително, но накрая бяхме върнали всичко. Смятам, че собственика трябваше да се намеси много по-рано и да спрем това напрежение."

"Стигна се дотам, че трябваше да се заплашва, че ще си тръгнем, за да се стигне до някаква промяна. И Сираков, и спонсора казват, че няма да си искат парите, но те са фактурирани на "Левски"."

Снимка: Bulphoto

"За трансфера на Роналдо, който беше определен като подарък на Мъри Стоилов, фирмата-спонсор дава заем на "Левски", за да го купи и си запазва 10% от бъдещия му трансфер. Смятам, че собственика на клуба трябваше много по-рано да се намеси в ситуацията. След такава успешна година не виждам причина за уволнение на изпълнителния директор. Той прави грешки, аз правя грешки, всички правим грешки. Повтаря се една ситуация, която я имаше преди и с Батков. Сега първият е Ивков, следващ трябваше да бъда аз."

"Не гледам в посоката, в която собственика иска да гледам. Тръгвам си, за да не ме питат - защо не си тръгна, като не ти харесва. Дойдох с по-голяма мисъл, не дойдох да спечеля един мач. Стигна се дотам, че да ме молят да оставам да водя още един мач и тогава да си ходя. Днес се обадих и на собственика, и на спонсора, за да го чуят от мен, а не от медиите. Собственикът на "Палмс Бет" беше по-благороден и ми предложи да остана до лятото."

"Тръгвам си въпреки любовта на хората. Не мога да им отговоря с нищо, освен с честност.", категоричен бе той

За Иво Ивков

"Иво Ивков не го познавах преди да започне да работи в "Левски". Стигна се дотам, че в последните дни ме пришиват към различни фенски групировки. Никой към никого не е пришит. В спортно-технически план със Сираков винаги сме гледали в една посока. Но проблемите в управлението на клуба рефлектират и на спортната част"

За условията, при които би останал

"Условията, при които бих останал да работя, бяха две и бяха тежки. В Управителния съвет да доминират хора, работещи за "Левски". Работещи служители на ПФК Левски, да има доминираща квота, за да може да защитаваме интересите на футболния клуб. Второто условие бе да продължим да работим заедно с Ивков в клуба. И да се поставят конкретни цели и задачи пред двама ни. И ако не си свършим работата, да си тръгнем. Ако на висшето ръководство им трябват слуги, няма да бъде с моето наблюдение отстрани."

За наследството, което оставя в "Левски"

"Оставяме един клуб, който ще почне да прави голяма печалба след два месеца от новия доставчик на спортната екипировка. Оставяме футболисти, които струваха нула лева, а преди няколко дни спорехме дали струва един от тях 4 или 5 милиона. Оставяме отбор, който играе един от най-добрите футболи в България.  Бъдещето е добро, но остава да се взимат умни решения.