Втородивизионният Септември (София) излезе с официална позиция срещу решението на Българския футболен съюз.

Септември, който заема второто място в класирането на Втора лига, реагира остро на очертаващото се прекратяване на сезона във втория ни ешелон.

БФС даде шанс на клубовете на определят бъдещето си, като на този етап почти всички са за незабавното прекратяване.  По този начин Септември ще играе бараж за място в Първа лига срещу заелия 13-о място тим от елита.

Прорблемът на столичани е, че те губят и шанса си да се борят за директна промоция срещу лидера ЦСКА 1948, който е на три точки пред тях с оставащи 12 кръга.

От Септември определят решението на БФС като "грозно ощетяване", а развоя на Втора лига като "нагласен сценарий" и "абсолютна липсва на феърплей".

Ето какво пише в съобщението на Септември, публикувано без редакторска намеса:

 "На вниманието

на Български Футболен Съюз

СТАНОВИЩЕ

От ПФК Септември АД - гр. София, ЕИК: 130178305

адрес: гр. София, бул. Витоша 180

Уважаеми господа,

ПФК Септември АД - гр. София е клуб, доказал през годините, че е достоен представител на елитният български футбол. През годините, ние не отстъпихме на философията да налагаме млади български играчи в състава си, продължихме да създаваме кадри, които да бъдат основна част от юношеските национални гарнитури, приемахме като домакини при отлични условия и гостоприемство гостуващите отбори и длъжностните лица на Български Футболен Съюз. Държахме се достойно при загубите ни. Изпаднахме от Първа професионална лига, но запазихме нашият авторитет и професионализъм. Взехме си поуки от минали грешки и честно започнахме да вървим към завръщането на ПФК Септември АД - гр. София в Първа професионална лига. Не се провъзгласихме нито веднъж за най - достойният шампион на Втора лига и не заблуждавахме футболната общественост с неверни факти. За ПФК Септември АД - гр. София и ръководството на клуба, говорят фактите, а именно таланти като Иван Тилев, Асен Чандъров, Стефан Гаврилов, Владимир Николов, Георги Русев, Александър Тодоров и много други, които водят клуба към завръщането му там, където му е мястото.

Изправени пред пандемията от Covid-19 и всички последствия от нея, в спортно - технически и финансов аспект, нашата цел не се промени. След вчерашните официални решения на ръководството на БФС, ние, оставаме крайно разочаровани и с чувство на грозно ощетяване. Не искаме, да мислим, че действията на ръководните ни фактори, зад които ПФК Септември АД - гр. София винаги е заставал категорично, са целенасочени.

Ние, знаем, че ситуацията посрещна всички ни неподготвени и всички решения се взимат на база - неизвестните последици от тях, но в момент, когато много отбори в Република България са изправени на картата на съществуването си, вярваме, че именно Вие трябва да помислите добре, по - какъв начин да запазите клубовете и финансовите благодетели, които дават мило и драго за любимата ни игра, инвестирайки в модерни спортни бази и млади български играчи, които през следващите години ще бъдат основни играчи в отборите ни.

ПФК Септември АД - гр. София не може да се похвали с милионен бюджет и заплати, отговарящи само на единици от водещите български отбори, но със сигурност историята, ще Ви покаже един факт, с който много малко клубовете могат да се похвалят, а именно липсата на задължения както към държавните органи, така и към футболисти, служители и други, от както начело на клуба застана нашият финансов благодетел - г-н Румен Чандъров. Една финансова стабилност, която липсва в много професионални клубове у нас.

ПФК Септември АД - гр. София е семейство, което има ясна цел и тя може да донесе дивиденти на целият български футбол, както на родно ниво, така и на международно. В академиите ни тренират над 800 деца, при най - добри условия, с квалифицирани треньори и ясна представа за бъдещето. Възпитават се в посока на феърплей, чест и правота, която за съжаление, ние, не виждаме във вчерашното решение на БФС относно завършването на сезон 2019/2020г. във Втора лига.

С опциите, поставени пред клубовете, Вие категорично ощетявате ПФК Септември АД - гр. София и не взимате горепосочените факти, които със сигурност са доста важни за бъдещето.

Не ни оставяте никакъв избор, освен да участваме в сценарий с предизвестен край.

ПФК Септември АД - гр. София се обявява за доиграване на сезон 2019/2020г. и стартиране на 12 юни 2020г., който вариант обаче, ще бъде отхвърлен от над 70% от клубовете във Втора лига, които гласно и негласно заявиха финансовите си проблеми и разпуснаха отборите си много преди да излезнете с решение за първенството.

Пред нас остава вариант, в който ФК ЦСКА 1948 ще бъде обявен като първенец, спрямо моментното класиране във Втора лига. Ако обърнете внимание на фактите, няма как да не се съгласите, че ощетявате ПФК Септември АД - гр. София по изключително неприемлив и грозен начин. ФК ЦСКА 1948 заема първото място с разлика от 3 точки , спечелени от служебна победа над отказалият се от участие през вторият полусезон, отбор на

ФК Поморие. От своя страна ПФК Септември АД - гр. София е с мач по - малко, заради недопускането на ФК Верея Стара Загора до участие в първенството, още преди неговият старт без получаване на 3 точки за служебна победа над липсващия отбор.

При отхвърляне на възможността за доиграване на сезон 2019/2020г. във Втора лига,

ПФК Септември АД - гр. София се обявява, участника от Втора лига в баража срещу заслужилият опонент от Първа Професионална Лига, да се определи по честният път, а именно след изравняване на точките във Втора лига, след присъждане на 3 точки от бъдещата служебна победа над ФК Поморие и изиграване на вторият пряк двубой между отборите на ПФК Септември АД - гр. София и ФК ЦСКА 1948, които ще се изправят като равнопоставени в класирането преди него. Можем да го наречем мач - бараж, преди баража за връщане в елита на българският футбол и вярваме, че ФК ЦСКА 1948 не би имал нищо против, победителят да се определи по честен и коректен път, какъвто те приеха за свой през последните години и не изневериха на философията си.

Вярваме, че ръководните органи на БФС ще прояват здрав разум и по ред други причини. Вие сте хората, които трябва да се грижат както за благото на отборите, така и за здравето и благополучието на футболистите. Абсурдното решение за изиграване на бараж, след приключване на плейофната фаза в Първа лига, поставя отбора от Втора лига в неравнопоставено положение по долупосочените факти:

Отборът - участник в бараж за място в Първа Професионална лига ще събере над 3 месеца и половина липса на тренировъчен процес, тъй като определянето за завършване на Първа Професионална лига е в средата на юли месец, което автоматично ще принуди отборите от Втора лига да започнат нормален тренировъчен процес през първата седмица на юни месец.

Липсата на тренировъчен процес и мачове, тъй като организирането на контролни срещи се свежда до минимум възможност, поради разпускането на повечето отбори във Втора лига, а също така забраната за пътуване или поставянето под карантина, изключва варианта за контролни срещи с отбори от чужбина, води до по - голям риск от контузии на футболисите и поставя в неравностойно положение двата отбора - участници в баража, а именно отборът от Първа Професионална лига ще е изиграл 7 мача, а отбора от Втора лига - 0 мача. Абсолютна липса на Феърплей!

Изтичащите договори на футболистите и невъзможността да им бъдат предложени нови такива поради неизвестната въпросителна - къде ще играе ПФК Септември АД - гр. София през сезон 2020/2021г. , води до момента, в който играчите могат да откажат участие в двубоя поради риск от контузии и неясно бъдеще за тях самите. Съвсем оправдан отказ и сценарий за един мач след 2 месеца, считано от днешна дата. Сами можете да си представите колко пагубно би било, един футболист да се контузи в двубоя, а след 5 дни договора му да изтича.

Към днешна дата и решението на БФС от вчера (бел.ред. 07.05.2020г.), горепосочените факти, поставят ПФК Септември АД - гр. София в неравностойно положение, както спрямо коректността на клуба през последните години, амбициите на ръководството, професионализма и отношението ни към противници, служебни лица и ръководители, така и към нашите играчи, които ще участват ( ако, участват) в мач с предизвестен край, изправени пред отбор от Първа Професионална лига в оптимална форма. Припомняме и фактът, че част от изпадащите отбори във Първа Професионална лига, срещу които

ПФК Септември АД - гр. София може да се изправи, в един такъв мач, имат явни тежки финансови проблеми, които поставят под въпрос, правилното провеждане на сезон 2020/2021г. в елита на българския футбол и евентуален отказ от участие за следващия сезон.

ПФК Септември АД - гр. София предлага и за промяна на формата в Първа Професионална лига от 14 отбора и плейофна фаза, на 16 отбора и редовни 30 кръга за сезон 2020/2021г. Вярваме, че това е единственият правов вариант, с който БФС ще подкрепи бъдещето на отборите от Втора лига, които са показали, че са достойни да бъдат част от Първа Професионална лига, ще подкрепи младите футболисти, които са бъдещето на футбола в Република България и го доказват с показаното през настоящия сезон в първенството. И тук, не говорим само за играчите на ПФК Септември АД - гр. София. Вярваме, че отбори като ПФК Монтана и ФК Локомотив София имат място в Първа лига и едно такова решение от страна на БФС би било добър рестарт за бъдещите успехи на всички отбори, залагащи на българските футболисти.

Уточняваме, че ПФК Септемри АД - гр. София изпрати официално предложения след становището си до ръководството на Български футболен съюз и Професионална футболна лига относно възможностите за промени във формата на Първа професионална лига за следващия сезон, а също така се обяви при невъзможност да бъде прието това предложение, първенеца във Втора лига, както и третата позиция в класирането да се определи чрез 1 или 2 мача - баражи между ПФК Септември АД - гр. София и ФК ЦСКА 1948 и ПФК Монтана и ФК Локомотив София.

С Уважение:

Ръководство на ПФК Септември АД - гр. София".