ЦСКА се измъкна от снежния капан и спечели столичното дерби срещу Славия с 1:0.

Това се случи в мач, съпътстван от минусови температури и непрестанен снеговалеж, който принуди 22-ата на терена да се мъчат да играят футбол върху солидна снежна покривка.

Естествено, че това веднага повдига въпроси защо мачът не бе отложен заради терена, който бе изцяло бял още преди първия съдийски сигнал. А подобно решение днес не изглеждаше толкова трудно, защото говорим за два тима от един град. При отлагане нямаше да има допълнителни усложнения с допълнително пътуване, настанявания в хотели и т.н.

Такова решение нямаше да постави в риск играчите, а и щеше да позволи провеждането на нормален мач след ден или два. Защото днес за нормален мач не може да става дума. Двата тима опитваха, но с изключение на първите около 30 минути, в мача почти не успяхме да видим нормално отиграване.

Непрестанни хлъзгания, купища грешни пасове и спрели се в снега топки. Всеки опит за смяна на посоката от играчите означаваше падането им на земята, а в случая причината не бяха в качествата им, или липсата на желание за битка.

Битка имаше, като в крайна сметка печеливш от нея се оказа отборът на ЦСКА, който вкара единственото си положение чрез Али Соу, докато Славия изтърва трите си шанса на своята сметка, два от тях спрени от гредата.

Преди мача дори се наложи руски джип с гребло отпред да чисти линиите на терена. "Модерната машина" влезе в употреба и на полувремето, а в 65-ата минута на мача линиите разчистиха служители на Славия с лопати.

Снимка: Bulphoto

В самото начало на мача "белите" играчи сякаш бяха по-подготвени за условията и се приспособиха по-добре, а това им донесе два отлични шанса, завършили с удари в гредата.

Първо Ради Кирилов отлично се завъртя в наказателното поле, но дарът му срещна страничаната греда, а малко след това вратарят Бусат увисна при корнер, но ударът с глава на Георги Вълчев кацна върху напречната греда.

И Славия си плати за тези два пропуска, защото ЦСКА показа чудесна ефективност и се възползва още от първия си добър шанс. Брадли Мазику сякаш на шега проби по левия фланг и центрира, а оставеният сам между двойката бранители Али Соу успя да спре на гърди и от няколко метра да отбележи гол за ЦСКА.

Това се случи в 24-ата минута, а малко по-късно Славия имаше нов чудесен шанс, но ветеранът Димитър Рангелов от няколко метра прати топката над вратата.

И сякаш с това се изчерпа всичко по-интересно и футболно на терена. Снеговалежът се засилваше, снежната покривка се увеличаваше, а условията ставаха все по-трудни.

Славия опитваше да атакува в търсене на гол, но колкото и желание да имаха "белите", опитите за атаки бяха почти безсмилсени предвид условията. Все пак в края на мача имаше нещо като натиск, но чисто голове положение така и не видяхме.

Снимка: Bulphoto

За ЦСКА пък се откриваха доста свободни пространста, но пък и това не водеше до нищо. Бързите и технични играчи на "червените" не успяваха добре да водят топката, а опитите за извеждащи пасове свършваха бързо заради снега.

И така мачът си завърши само с един гол, а за щастие на ЦСКА, той падна във вратата на Славия.

Успехът прати "червените" на второто място, на три точки зад шампиона Лудогорец, който е и с мач по-малко.

Ситуацията в Славия пък продължава да е все така тежка. "Белите" са предпоследните, а изглежда битката за спасение през пролетта ще бъде доста жестока.

Снимка: Bulphoto