Жерард Пике отдавна се готви за живота си след футбола, впускайки се в различни инвестиционни възможности извън терена вече години наред. Защитникът на Барселона е един от собствениците на втородивизионния футболен клуб Андора, също както и на холдинга "Космос", който се занимава с инвестиции в спорта и медиите.

Себа обаче Пике, който изненадващо попадна в списъка на Луис Енрике за Мондиал 2022, макар да се отказа от националния отбор на Испания преди няколко години, понесе удар в поредното си начинание. През 2015 година футболистът купи земя на стойност над 17 милиона евро в курорта Коста дел Сол близо до Малага. Намерението му бе да построи хотел, но след разкопки на археолози на мястото, това изглежда няма да се случи веднага.

На територията на имота са открити почти 250 гроба, които археологът Алберто Кумпиан определи като "един от най-големите некрополиси на територията на Испания". Специалистът обаче поясни, че те така и не са използвани и нямат стойност, която би довела до запазването им.

Въпреки това гробовете, датиращи от около XV век, ще бъдат подробно разгледани и изучени, като чак след това компанията на Пике ще може да започне да строи на мястото на откритието.