Стойчо Младенов се срещна с родни медии на официална пресконференция след наградата си за треньор №1 на Казахстан за годината.

Легендата на ЦСКА успя да грабне Купата на Казахстан с местния Кайсар, което бе първи трофей за тима от 20 години насам и му осигури първо участие в Лига Европа.

Сега Младенов се е отдал на заслужена почивка у нас, като коментира проблемите на родния футбол и най-вече на треньорството у нас. Той също така направи предложение към премиера Бойко Борисов и министър Красен Кралев, треньорството да бъде узаконено като професия.

Това според Младенов би дало повече права на треньорите, които в момента не получават нужното уважение.

"Във футбола две неща са много важни - ръководителят и старши треньорът. Особено в страни, в които инвестират много пари. В Българя какво се получава? Старши треньорът е "човек никой". Треньорите са мижитурки. Не отстояват авторитета си.

Искам да направя апел към Бойко Борисов и Кралев. Нека узаконят професията "треньор по футбол", за да може той да има не само задължения, но и права. БФС в лицето на Боби Михайлов и компания не направиха нищо за самочувствието на треньорите.

Най-важният кадър в един отбор е старши треньорът. Той изгражда характера на даден футболист. Решават да те изгонят, гонят те и си занимаваш. Защо на Почетино ще плащат обезщетение? Защото при тях има правила.

Допускат се треньори без лиценз да работят. Колко треньори в България работят без лиценз? Той може да е много добро момче и да разбира футбола, но трябва да има лиценз. Това говори и за нивото на ръководителя на футболния съюз, и нивото на шампионата.

Имаме премиер, който е влюбен във футбола, но не се възползваме от това. Ние ли сме най-големите разбирачи и тарикати? Аз не виждам аматьорски футбол при нас. Няма развитие, няма условия. Там играят ветерани, а трябва да играят млади футболисти и да черпим материал. Ивайло Йорданов се появи на 24 години в българския футбол. Германия черпи най-много кадри от аматьорския футбол", сподели Младенов.

Той също така засегна и темата около националния отбро. Младенов има опит, както като футболист с екипа на Бъглария, така и като треньор в квалификациите за Мондиал 2002.

"Трябва да подкрепяме във всяко едно отношение Дерменджиев и отбора. Независимо от неговия избор. Не трябва да критикуваме след всяка една среща. Всичко това се отразява върху психиката на футболистите. Не всеки може да носи тази тежест на гърба си.

Апелирам към подкрепа до края, за да видим къде сме. Без футболен човек във футболния съюз няма как да стане, но трябва да има и човек от държавата. За мен това съчетание е идеално. Много малко хора познавам, които са се занимавали със спорт и са завършвали спортен мениджмънт. Много наши ръководители, които работят в сферата на футбола и треньори, не са такива. Футболът в днешно време не е само да риташ топката, а е бизнес", завърши той.