Страхотна идея узря и ще намери реализация в българския футбол под формата на нова награда за легенди.

Ще се случи на церемонията "Футболист на годината" през януари, когато за първи път ще бъде връчена "Златна топка", различна от наградата за актуалния номер едно.

Призът ще е за големи имена, останали пренебрегнати в историята на анкетата. Почетна награда за принос към футбола - може би закъсняла, но достатъчно уважителна.

Само за справка - покойните Динко Дерменджиев, Георги Соколов, Тодор Диев...

Както и Петър Жеков, Димитър Якимов, Божидар Искренов, Цветан Йончев, Наско Сираков, Йордан Лечков, Георги Денев, Петър Зехтински, Никола Цанев, Христо Колев...

Това са само част от имената, заслужавали поне веднъж наградата за "Футболист на годината", но мнението на кажи-речи всеки фен у нас. Но в конкуренцията на други големи играчи, все не са стигали до нея.

Инициативата е на единственото спортно списание у нас - "Спринт", и става реалност в съдружие с организаторите на анкетата от "Дакс Медия", БФС и Българската асоциация на спортните журналисти.

С готовност се отзова основният фактор за сбъдването - Весела Лечева. Голямата шампионката е собственик на "Дакс Медия", която държи марката "Футболист на годината". Подборът ще е само сред имена, които не са печелили анкетата. Но със своята класа напълно заслужават да прегърнат трофея.

Кой сега ще получи "Топката", по какъв начин е изборът, колко звезди ще бъдат наградени - ще се решава и ще бъде обявено тепърва. До последно първите имена ще бъдат пазени в тайна.

Четете още по темата в новия брой на "Спринт", който вече е на пазара.

В него можете да намерите още:

- 10 години от Казанската афера с "Левски"

- Футболен бежанец от Мали: България спаси живота ми

- Раздяла с Васил Методиев - Шпайдела и Пенка Стоянова

- Ивет Лалова - 6 стотни по-бързо отпреди 15 години

- Баскетбол в колички - Звезди над кошовете

- Големият Голомеев

- Артистично плуване - Глава над водата

- Папата благослови Гинка Загорчева на български език

- На обяд при Юсейн Болт в Кингстън

- Васил Етрополски: Внучетата мислят, че се казвам Дядо

- Водната топка у нас - За 6 години от дъното до началото на пътя

- Сарафа и Мейудър младши - двете страни на ръкавицата.