Франция постигна историческа победа с 14:0 в домакинството си на Гибралтар в предпоследен мач от Група "B" на квалификациите за класиране на Евро 2024.

"Петлите" завършват цикъла на върха с 21 точки и голова разлика 27:1, а заедно с тях се класира и Нидерландия.

Погромът на "Алианц Ривиера" бе исторически както за френския, така и за европейския футбол като цяло. Това бе най-голямата победа в историята на френския национален отбор, който отдавна си осигури място на Европейското в Германия и се позабавлява срещу непретенциозния си съперник.

Освен това, победата на Франция е най-голямата, постигана в квалификации от европейски отбор, като никой друг от Стария континент не бе успявал да вкара 14 попадения в рамките на един мач.

Но... наред с възхищението, двубоят повдигна много въпроси. Основният - доколко морално е да биеш съперник с 14:0 в официален мач.

Да, Гибралтар е на дъното с 0 точки и вече голова разлика 0:35. Футболно джудже, което още след третия гол на практика развя бялото знаме. Франция търпи критики заради това, че е унижил съперника си.

"Спокойно можеше "петлите" да свалят оборотите при едноцифрен резултат, всичко над това говори за избиване на комплекси и неуважение към съперника", пишат вкупом медии в Англия и Испания.

И накрая все пак да припомним, че това е същият тим на Гибралтар, който България не успя да победи преди година и половина...