Барселона се измъкна "по терлици" с 3:2 срещу последния в класирането Алмерия в сряда вечерта, като Сержи Роберто вкара победно и поуспокои нервите в Каталуня.

Но трудно може да се каже, че този гол или тези три точки са променили нещо генерално в усещането, че сезонът се очертава страшно мъчен за гранда.

"Първото полувреме е неприемливо, трябва да имаме душа - разочарован бе треньорът Шави. Легендарният играч остана без глас и нерви за пореден път. - Ние не сме онази Барса от 2010-а, нямаме онази класа и душата на клуба. Но това трябва да се промени. Или ще даваме живота си на терена и ще тичаме като животни, или по-добре да не излизаме на терена. С тази фланелка половинчати неща не се правят.

Спечелихме една титла, но това не бива да ни заблуждава. Тази Барса е далеч от онази, която хората виждаха и искат пак да видят. През миналия сезон спечелихме над 2000 единоборства, печелехме топката бързо и бяхме агресивни. Трябва да се върнем към това."

Хората ясно си казаха мнението - 34 471 фенове по трибуните бе най-ниската посещаемост за сезона, в който и без това стадионът рядко е пълен. Разбира се, причината отчасти е, че това не е домът на Барса, а Олимпийската арена на хълма Монтжуик.

Но... пак - 34 хиляди при 130 000 официални членове, това е твърде малко.

След първото полувреме те дюдюкаха срещу отбора си, а някои май си и тръгнаха.

Видимо имаше повече празни места през втората част.

Според каталунските медии, постът на Шави е под сериозен въпрос.

Ръководството вече мисли за смяна, но как да уволниш такава легенда? А и с кого да го замениш от свободните треньори на пазара? А и ще реши ли това проблемите на терена, които изглежда се задълбочават...

Барселона не е чак в катастрофална позиция - на 6 точки зад лидера Жирона и четири зад Реал. И е осминафиналист в Шампионската лига. Но медиите са готови вече да "режат вени", пише се дори за нулев сезон...

Това ще са коледните дни за Барса. В неяснота и негативизъм, а следващият мач е на 4 януари след кратката пауза - гостуване на Лас Палмас.