ЦСКА загуби с 0:1 от японския Санфрече Хирошима в първата си контрола за 2023-а. Съперникът е сериозен - трети в първенството на страната си, завършило през ноември, и с това спечелил квота за Шампионската лига на Азия.

Мачът в Белек, Турция, мина през сериозна битка и куп куриозни ситуации, като японците имаха по-добрите положения след почивката, а преди нея лидерът в българския шампионат изпусна на два пъти да поведе. Мацумото вкара в 88-ата минута единствения гол, но...

Но всъщност голове имаше и преди това - при това три, а и напълно редовни. Нямаше никакво съмнение в това и видеото го доказва, а мачът бе предаван по Диема спорт и всеки можеше да види, че попаденията на двата отбор - едно за ЦСКА и две на Хирошима, няма за какво да бъдат отменяни.

Но страничните съдии в мача - местни арбитри, вдигнаха около 50 пъти флаговете и спряха атаки със засади, като поне половината решения бяха абсурдни. Включително за отменените голове на Туфегджич от ЦСКА и два пъти на японски играчи. И трите повторения бяха категорични, че няма как да има засада, покрита с метри от защитници.

Решенията на арбитрите превърнаха мача в цирк, като от двете скамейки треньорите се забавляваха и се смееха заедно на случващото.

Ясно се чуваше как Саша Илич призоваваше играчите на "червените" да не ядосват, а на германеца Михаел Скибе се наложи да приканва тези на водения от него Хирошима да не напускат терена, бесни от поредната спряна атака с нелепо вдигнат флаг. Защото няколко от японците показаха с жестове, че именно това искат да направят.

И все пак - 0:1 с един признат гол в края, сложи началото на подготовката на ЦСКА в Турция.

Стартовият състав: Густаво Бусато, Тибо Вион, Юрген Матай (к), Менно Кох, Брадли де Нойер, Християн Петров, Жеферсон, Марселино, Маурисио Гарсес, Жираир Шагоян, Дюкенс Назон.

Като резерви влязоха нови 11 футболисти, сред които и Павел Жабов, на 18 години, син на бившия нападател на "червените" Петър Жабов.

Предстоят още пет проверки:

20 януари: ЦСКА - Гурник Забже (Полша)

24 януари: ЦСКА - ЛАСК Линц (Австрия)

27 януари: ЦСКА - Астана (Казахстан)

29 януари: ЦСКА - Македония ГП (Северна Македония)

30 януари: ЦСКА - Шахтьор Караганди (Казахстан).