Собственикът на фирмта, която строи стадион "Христо Ботев" в Пловдив - Илиян Филипов, обеща на специална пресконференция, че съоръжението ще получи акт 16 през април.

Той гарантира, че в края на следващия месец Ботев ще може да посрещне Левски на "Колежа" пред общо 18 000 зрители на четирите трибуни.

Филипов обясни нужните процедури, кто очакванията му са до 15 април всичко с документацията да е наред, а освен той внесе и повече подробности за довършването на целия проект.

Трябва да уточним, че ако действително Ботев се завърне на "Колежа" в края на следващия месец, това ще стане с незавършен прокет и стадион без козирики над секторите.

"Аз Акт 15 и 16 не ги вадя. Възложителят ги прави. Всеки ден пращаме документация до надзора. ДНСК трябва да приеме съоръжението. В рамките на 3-4 дни трябва да внесат доклада.

Дано до 10 април мине Комисията. След това е лицензирането от Футболния съюз. То става за 2-3 дни, така че до 15 април трябва да е изрядно. След това ще имаме около 14 дни, за да се подготвим да открием съоръжението.

Четири трибуни и 18 000 места ще бъдат отворени за мача с Левски. Качеството се преекспонира. Аз нося отговорност, който иска да дойде и да заповяда.

За да пуснем "Колежа" възможно по-бързо. Всички трябва да седнем на една маса и да изглаждаме проблемите заедно. С тези прословути декларацийки станахме за смях на цялата държава.

Днес се местят седалки на стадиона, много момчета се обадиха и помогнаха. Това е правилният път. Ние работим по цялостното завършване на 4 трибуни с 4 покрити козирки.

Това, което ме спира, трябва да е ясно на цялата ботевистка общност - когато заработят тези заведения, капанчета, ресторанти...ще е празник. Докато не получа анекс, възлагателно писмо, просто не мога да продължа с металната конструкция на сектор Б и Г.

В договора с Общината пише, че всяка трибуна и СМР се актува. Знаете решението на Общинския съвет за 2023-а и 2024-а година. Това няма как да стане без анекс и без банкова гаранция. Всички видяхте Водната палата и какво се случи там. Как ОС си промени решението. Каква е гаранцията, че няма да се повтори със стадион "Христо Ботев".

Няма проблем да са 2023-а или 2024-а, просто да им сигурност. Най-кратките срокове за поръчване и доставка на метала са три месеца. Ако още някой не знае, пълните проекти ги получихме на 7 ноември 2022. Ако тези проекти ги имаше 2021-а година, сега щяхме да сме забравили всичко", сподели той.