Ситуацията в Украйна засяга всички аспекти, включително и футболната игра. Историите за войната идват една след друга, а една от тях бе разказана от Фернандо Валенте - бивш треньор на дублиращия тим на Шахтьор (Донецк). Разказът на Валенте, който прекара почти две години начело на дубъла на украинския отбор, е свързан с един от младите футболисти на клуба - Георгий Судаков.

19-годишният украинец бе описан от Валенте като “най-големият талант, с който е работил в кариерата си досега”. Но подобно на всички в страната, кариерата му в момента е спряна зарди войната с Русия.

“Не съм работил с по-голям талант от Судаков през живота си. Национал на Украйна, наскоро преподписа с Шахтьор до 2026 година, очаква първо дете от съпругата си Лиса. Но мечтите им в момента са спрени от безумна война и те са затворени в бункер. Плача и се моля за двамата, както и за всички млади футболисти и приятели, които оставих в Украйна и които ме правеха наистина щастлив за двете години, в които бях там. Сърцето ми е разбито”, написа Валенте в социалните мрежи.

“Судаков е хлапе с невероятен потенциал, който би му позволил да играе за Барселона или Манчестър Сити. В телефона си имам снимка на него и бременната му жена, а преди няколко дни той ми прати такава, но от бомбоубежище…”, написа още Валенте. 

Судаков играе като полузащитник и дебютира за Шахтьор през 2020 година, като досега има 25 мача и 5 гола за отбора от Донецк. Първият му мач за клуба бе на 21 октомври същата година при знаменитата победа като гост на Реал (Мадрид).

Тийнейджърът вече записа и три мача за националния отбор на Украйна.