Светът се прехласва по показаното от Бразилия на старта на Мондиала за големия фаворит на букмейкърите.

Селесао победи с 2:0 Сърбия, като имаше затруднения с постигането на първия гол, но след него по терена на "Лусаил" - стадиона, където ще е и финалът, настана карнавал в златисто.

"Те вдигнаха оборотите и остана само пепел от крепостта на сърбите - пише "О Глобо". - Отборът на Тите ни вдъхва оптимизъм и надеждата е, че ще избегнем грешките от предишни години. Най-вече тази да подценим някой съперник. Бразилия върна спомена от жого бонито (красив футбол) и светът си записва."

Легендарният Зико побърза да внесе малко реализъм, припомняйки, че "никой не е станал световен шампион на петия ден на турнира и с една победа". Самият той го знае отлично - Белия Пеле бе лидер на отбора през 1982-ра и 1986-а, който бе любим на целия свят, играеше уникално, бе фаворит, но... не стигна и до полуфинал.

Преди четири години в Русия пак селесао бе сочен за №1 в прогнозите, а отпадна от Белгия на четвъртфинал и мечтата отлетя. Този път съставът - гръбнакът е същият, селекционерът е същият - има опитът от онзи провал, а и страшно много класа.

"Пометоха ги", написа немският "Билд".

И обърна внимание към германските национали.

"Мачовете на Мондиала се играят по 90 минути, вижте бразилците. Ние спряхме в 60-ата срещу Япония, мислейки си, че работата е свършена. Никой няма да ти прости това на световно първенство."

Френският "Екип" отбелязва просто: "Самба".

А испанският "Марка" пише, че бразилците категорично са доказали, че са фаворит. Но все пак е минал само един мач.

В същото време в лагера на Тите се притесняват за Неймар, звездата на отбора. Той напусна в последните минути, а на скамейката почти плачеше с огромен леден пакет около глезена, който да облекчи болката му.

Няма как да се знае колко сериозен е проблемът преди да спадне отокът и по-късно днес Ней да мине прегледи.

Спекулации варират от "нищо сериозно" до "край на Мондиала", но новини официално ще има след часове, може би към края на деня в петък.