Световното клубно първенство по футбол официално стартира днес в Катар.

Надреварата, която по програма трябваше да се проведе в края на декември, но заради объркания календар ще се състои в следващите 10 дни в Катар, определено не започна по план.

Освен първоначалните дати, световната пандемия от коронавирус нанесе объркване в турнира, свързано с днешния откриващ мач.

Турнирът трябваше да започне с мач между представителя на домакините - Ал-Духаил и клубния шампион на зона Океания - Оукланд Сити.

Новозеландският клуб обаче отказа да пътува до Катар, което означаваше, че днешният първи мач бе отложен, а на Ал-Духаил бе присъден служебен успех с 3:0.

Отбрът на Оукланд отказа да пътува по препоръка на собственото си правителство, а и заради строгата 14-дневна карантина, която очакваше цялата делегация при завръщането у дома. Те бяха предупредили ФИФА още прди две седмици за подобен сценарий, а днес служебната победа бе официално присъдена.

В клуба прецениха, че не си заслужава разхода за пътуване до Катар, допускането на загуба от далеч по-класния местен тим, а след това прибирането обратно по дългия път към Оукланд, за да бъдат подложени всички на карантина.

Така в турнира останаха 6 отбора.

В горната схема предстои мач между катарския Ал-Духал и шампионът на Африка - Ал-Ахли от Египет.

Победителят от този мач ще играе срещу Байерн (Мюнхен).

В долната схема предстои мач между мексиканския УАНЛ и корейския Улсан, а победителят ще спори за мястона финала с Палмейрас, койот само преди дни завоюва Копа Либертадорес.