Световното първенство по футбол през 2026 година ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико.

Това бе решено на 68-ия конгрес на ФИФА, който се провежда в Москва.

Общата кандидатура на трите държави спечели гласуването с 67% от вота, а другият кандидат Мароко остана втори с 33% (134 срещу 65 гласа).

"Благодаря ви много за предоставената чест и привилегия. Всички сме единни във футбола. Красивата игра съединява граници и култури. Футболът днес победи", заяви президентът на американската футболна асоциация Карлос Кодейро.

Снимка: Twitter

Както вече е ясно, Катар ще е домакинът след четири години.

Мексико е домакинствал на световни първенства през 1970-а и 1986-а, а САЩ прие шампионата през 1994 г. Канада за първи път ще приеме толкова голям форум.

Embed from Getty Images

На територията на САЩ ще се изиграят 60 мача от шампионата, а в Канада и Мексико по 10.

Не е ясно обаче дали и трите страни ще се класират автоматично за въпросното Световно. ФИФА обяви, че това ще бъде решено в друг вот.

Почти сигурно е, че първенството през 2026-а ще е с 48 отбора вместо сегашните 32. Това ще се случи чрез нов формат с по три отбора в група. Първите два от 16-те групи ще определят участниците в елиминациите - 32 състава. Всичко това отново в рамките на 32 дни.

Мачове на територията на САЩ ще има в Атланта, Балтимор, Бостън, Синсинати, Далас, Денвър, Хюстън, Канзас, Лос Анджелис, Маями, Нашвил, Ню Йорк, Орландо, Филаделфия, Сан Франциско, Сеатъл и Вашингтон.

В Мексико мачове ще приемат Гуадалахара, Мексико Сити и Монтерей. За канада домакини ще бъдат Едмънтън, Монреал и Торонто.