От Световната здравна организация са посъветвали УЕФА да не провежда никакви международни турнири и двубои в Европа поне до следващото лято, пише италианският в. "La Republica".

Препоръката е била дадена по време на видеоконференция с участието на УЕФА и водещите клубове на Стария континент.

В СЗО се опасяват, че международните мачове и свързаните с тях пътувания на големи групи хора между отделните държави, могат да предизвикат втора вълна на пандемията в Европа.

Вече бе установено, че мач от Шампионска лига е причина за разпространението на вируса в Бергамо - Аталанта - Валенсия.

Има съмнения, че двубои от надпреварата са имали същия ефект във Франция и Англия - Ливърпул срещу Атлетико и ПСЖ срещу Борусия Дортмунд.

Съветът на СЗО е евротурнирите да се завърнат в календара едва в началото на сезона 2021/2022, което е юли и август следващата година.

В УЕФА вече са създали работна група, която разглежда и обсъжда всички възможни опции.

На дневен ред обаче стои доиграването дори на настоящия сезон в Шампионска лига и Лига Европа.

Във вторник заседание на УЕФА с представители на всички 55 национални асоциации чрез видеовръзка отново обсъди евентуален рестарт на двата турнира през август.

Дори има фиксирана дата за финала в Шампионската лига - на 29 август в Истанбул. Три дни по-рано трябва да се играе и мачът за трофея в Лига Европа, в Гданск.

Националните първенства в почти всички страни се очаква да бъдат подновени през юни или юли, като изключенията дотук са Белгия и, вероятно, Нидерландия. Те обявиха, че по-скоро ще прекратят сезоните във футбола.