Таен Изпълком на Българския футболен съюз от последните дни е отменил правилото за чужденците в родния елит, съобщата "Dsport.bg".

До този момент наредбата гласеше, че всеки отбор има право да картотекира само петима играчи извън Европейския съюз, а едновременно на терена могат да бъдат само трима от тях. Впоследствие и това правило бе променено, като и петимата чужденци получиха шанс да са заедно на терена.

В тази графа не влизаха играчите с европейски паспорти, но все пак то ограничаваше масовото използване най-вече на играчи от Южна Америка и Африка в родния футбол.

Изпълкомът на БФС обаче е провел тайно заседание, макар всеки път то да трябва да е предварително обявено, а неговите решения да са публични.

Този таен Изпълком е гласувал отпадането на това правило, като на практика от започващия утре следващ кръг на първенството, всеки отбор е свободен да използва колкото пожелае чуждестранни играчи.

На този етап не е ясно какво е наложило това решение и спешното му взимане в тайна.

Не е ясно, дали то е било продиктувано от желанието на даден клуб, или просто това е виждането на БФС за развитието на футбола ни.