Един от култовите стадиони на планетата живее последните години от славното си съществуване.

Миланската катедрала на футбола "Сан Сиро" ще бъде разрушена най-късно през 2026 г., потвърдиха днес президентите на Интер и Милан - двата клуба, които делят терена на стадиона от десетилетия.

Арената, която носи име "Джузепе Меаца", но по света е известна от парка, в който се намира - "Сан Сиро", съществува от 1926 г. Приемала е куп велики събития, останали в историята на играта.

На този стадион са мачовете на откриването на два Мондиала - през 1934 и 1990 г., както и четири финала за Купата на шампионите (Шампионска лига след 1992 г.).

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Днес президентът на Милан Паоло Скарони обяви новината:

"С Интер се споразумяхме и започваме строеж на нов, модерен стадион. Той ще е на метри от сегашния, а на мястото на "Сан Сиро" ще има сгради, като част от инфраструктурата. Старата арена ще бъде съборена. Надяваме се това да стане до няколко години и на новия стадион да бъде открита Олимпиадата 2026 (зимни игри), ако Милано спечели домакинството."

Изпълнителният директор на Интер Алесандро Антонело потвърди намеренията на двата клуба от града.

Кметът Джузепе Сала обаче предупреди: "Ако Милан и Интер не гарантират, че могат да се справят със сроковете, стадионът няма да бъде пипан до 2026 г., защото на него се планира да бъдат открити игрите.".

Домакин на зимната Олимпиада след 7 г- ще се избира днес в Лозана.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos