За първи път от 1956 г., когато бе основана наградата "Златна топка" във футбола, за 2020-а най-ценният индивидуален приз във футбола няма да бъде присъден.

Това обяви официално списание "Франс Футбол", което дава скъпоценния трофей от 64 години.

"При изключителните обстоятелства, през тази година приз няма да бъде даван - обяви медията. - Играчите са в неравни условия, а аргументите ни да няма награда са следните:

- Това не е обикновена година и не бива да бъде третирана като такава.

- Този трофей означава пример, солидарност и отговорност, и именно тези качества искаме да изтъкнем, като анулираме изданието да 2020 г. Солидарни сме с всички хора по света.

- Капиталът на наградата е в това всички да са на една плоскост и гласуването да е според статиктики, постижения, ярки изяви. Условията и броят мачове са различни в различните страни при тези необикновени обстоятелства. Затова и смятаме, че е нарушен принципът на равнопоставеност.

- Отпадането на Евро 2020 и "Копа Америка" - два крайъгълни международни турнира, които можеше да имат ключова роля за евентуалния победител."

Така Лионел Меси и Меган Рапиньо остават актуални носители на приза до декември 2021 г., когато (Дай Боже) ще имаме отново церемония и нови притежатели на наградата при мъжете и жените.