"Ако тръгна от тук до централна гара, ще намеря десет леви и десет десни бекове".

Спорно е на кого е този крилат футболен лаф - някои са го чували от устата на Димитър Пенев, други - от други мъдреци на играта като Якимов или Емил Велев.

В историята на играта се помнят примери като Кафу, Роберто Карлуш, Филип Лам, Ашли Коул или - в български вариант - Цанко Цветанов, Кременлиев и т.н. Атакуващи и модерни крайни бранители, които нямат притеснения да са част от головите шоута, а не само да бранят фланга.

А в момента има двама футболисти в световния футбол, които оборват съмнително крехките фундаменти на този извод за "оттук до гарата ще намеря десет бека...".

Статистиките им са потресаващи.

Трент Аликзандър Арнолд играе вдясно на отбраната на Ливърпул, а Андрю Робъртсън - отляво. Те са не просто част от най-добрата защитна четворка в Европа миналия сезон. Те са основа на едно от най-плашещите и ефективни нападения в световния футбол в момента.

От старта на 2018-2019 г. досега, Трент и Робо са допринесли с общо 35 асистенции! Това е огромен принос към головете на Ливърпул, който стана европейски шампион и притисна до стената Манчестър Сити с цели 97 спечелени точки във Висшата лига. Сега води в Англия с пълен актив - 7 победи от 7 мача.

В сряда вечер срещу Залцбург (4:3 в Шампионската лига) изиграна по учебник ливърпулска атака, тръгнала от левия бранител Робъртсън, мина през Салах и Хендерсън, за да стигне до Арнолд. Той сви топката успоредно на вратата, остро и по земя. Там не бе Мане. Не бе Салах. Нито Фирмино.

Там бе... Робъртсън... Пробягал стотина метра от старта на нападението до завършека му, той бе в ролята на номер 9.

"Ако вкарва, Робо няма как да асистира, нали?", написа с чувство за хумор Арнолд в Туитър след мача, публикувайки снимката на двамата, празнуващи заедно гола.

Десният и левият бранител имат облог, който е една от забавните истории около Ливърпул и английския футбол напоследък. Те водят надпревара кой ще даде повече голови пасове.

Арнолд спечели миналия сезон със 17:13, а сега води с 3:2. На шега Робъртсън каза след мача в сряда, че е мислил да не реализира паса, за да не прави точки за конкурента.

Играта им е толкова впечатляваща, че е учудващо как те не бяха посочени в идеалния тим на ФИФА за годината. Там влязоха на техните места Марсело и Рамос от Реал, като централната двойка защитници бе Върджил ван Дайк (пак от Ливърпул) и Матайс де Лихт от Аякс.

Не че това може да бъде определящо - никой никога не е напълно съгласен за избора при индивидуалните награди във футбола. Но когато фактите и числата говорят...

И за да подплътим това, нека уточним - те не са просто двама авантюристи, които се втурват в атаки и правят асистенции. През миналия сезон Ливърпул завърши с общо 27 мача, в които не допусна гол. В 26 от тях игра Робъртсън, а Трент бе на терена в 22.

Те умеят и да пазят вратата си, което е точка първа от характеристиката на един защитник.

Ако и този аргумент не ви стига, просто си спомнете ОНЗИ корнер, с който Ливърпул тотално срина Барселона за 4:0 в удивителния обрат на полуфиналите в Шампионската лига. Арнолд го изпълни. Намери Дивок Ориги, докато никой на терена не внимаваше - гол.

И когато светът мислеше, че този фокус е просто нещо, получили се случайно и "едно на милион", в сряда Трент повтори изпълнението. И пак хвана неподготвен съперника (Залцбург) - просто Мане не уцели добре топката, за да стане отново попадение.

От тези два "бека" може да се очаква всичко!

Феновете на Ливърпул ги издигнаха в култ - вече има тениски с тях двамата пред един бял ван, като на него пише: "Доставки Трент&Робо". Наистина, те са по доставките в отбора. Доставят пасовете за головете.

Както е традиция във футбола, съдбата на бранителите е да остават встрани от големите заглавия. Те са за Салах, Мане, Меси, Роналдо или Неймар.

Но като принос и стойност за отбора си, тези двамата са много, много високо в класацията.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos