Тежък, но и донякъде очакван удар понесе Барселона само 9 дни преди старта на сезона в Испания.

Днес стана ясно, че ръководството на Ла Лига е открило проблеми в представения от клуба за одобрение финансов отчет. Става въпрос за обявени от "Камп Ноу" приходи на стойност 150 милиона евро, които обаче не са признати от Ла Лига за реални.

Това на практика означава, че въпросната сума трябва спешно да се набави по някакъв начин до началото на сезона, за да може Барса да изравни финансовия си баланс. В противен случай няма да може да картотекира новите си попълнения.

Преди известно време Барселона продаде 25% от телевизионните си права за срок от 25 години. За тях клубът получи 517 милиона евро, а декларира 667 милиона и на база на тях направи бюджета си.

Разликата обаче не се признава от Ла Лига и така петте нови попълнения Кесие, Кристенсен, Левандовски, Кунде и Рафиня остават без картотека.

В следващите няколко дни ръководството на Барселона ще се опита да намали заплатите на някои от играчите, както по възможност и да се раздели с някои от тях. Освен това, клубът е готов да продаде още 24,5% от своята продуцентска къща Barca Studios, което ще донесе още 100 милиона евро.

На фона на всичко това, президентът на Барселона Жоан Лапорта призна в интервю за "Ню Йорк Таймс", че клубът има последни лостове за попълване на финансовата дупка, но изобщо не иска да прибягва до тях, защото на практика ще делегира на външни корпорации правото да вземат решения за бъдещето.