Ивайло Петев ще има тежки часове в главоблъсканица как да подреди състава на Босна и Херцеговина за ключовото гостуване в Казахстан от световните квалификации.

Българският селекционер тръгва в четвъртък за Нур-Султан без шестима от играчите, които бе извикал на лагера на отбора. Те получиха отказ за визи и не могат да влязат в Казахстан. Федерацията на Босна обяви, че няма никакво решение на казуса, а и апелите към УЕФА са останали без резултат.

Причините са не съвсем ясни - всички играчи от групата на "отвхърлените" са от чуждестранни клубове, но от съвсем различни държави:

Санжин Пърчич е халф на френския Страсбург, Елвис Сарич играе за хърватския Горица, Денис Хаджикадунич е от Ростов (Русия), Дарио Думич е футболист на Твенте в Нидерландия, Ади Налич - на Малмьо (Швеция), а Юсуф Гажибегович играе за Щурм в Австрия.

Допълнително главоболие е, че Миралем Пянич, Радет Крунич, Синиша Саничанин, Матей Сушич и Стьепан Лончар също не могат да играят заради травми.

Няколко членове на делегацията също не са допуснати да влязат в Казахстан. Петев обаче е притеснен, защото пристига за мача с едва 15 полеви играчи и трима вратари. А три дни по-късно го чака гостуване и в Украйна, като надеждите са, че поне за там няма да има визов проблем на въпросните състезатели.

Босна е с 3 точки след първите 4 мача в група D за Мондиала в Катар, като търси второто място, където в момента е Украйна с 5 т. (но и с мач повече). Финландия също е с пет точки, а Казахстан - с три.

Битката ще е кървава, като е ясен само първият тим в групата - Франция (12 т.). Гостуванията в Нур-Султан и Киев вероятно ще предопределят съдбата на босненците по пътя към Катар 2022, а с това и тази на селекционера Петев. Българинът и без това е под напрежение заради колебливите игри на отбора.