Париж отново изживя тежка нощ, както става традиция след мачовете на футболния ПСЖ в Европа. Финалът в Шампионската лига в Лисабон бе загубен от този тим с 0:1 от Байерн в неделя вечер, което бе сигнал за безредици по улиците на френската столица.

Въпреки призивите на кмета Ан Идалго за "разумни празненства или приемане на загубата", отправени в дните преди финала, хаосът и сблъсъците отново завлязаха центъра на града.

Хиляди се събраха около Триумфалната арка, по "Шанз Елизе", а и в района на стадион "Парк де Пренс" - местата, където имаше екрани и организирано групово гледане на мача.

Полицията ги чакаше, снабдена и с повече от 2000 маски, тъй като при предишното такова масово събиране за полуфинала срещу РБ Лайпциг преди няколко дни, огромната част от ултрасите бе без предпазните аксесоари за коронавирус.

Маските бяха раздавани и в началото на вечерта нещата бяха мирни, дори спокойни между запалянковци и униформени.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ БЕЗРЕДИЦИТЕ В ПАРИЖ И КУПОНА В МАРСИЛИЯ>>>

Тежка нощ на сблъсъци, палежи и арести в Париж след поражението

Снимка: AP/БТА

Но след пропуските на Неймар и Мбапе при 0:0, а най-вече след гола на Кингсли Коман половин час преди края на мача за Байерн, хаосът започна.

Краят на двубоя бе посрещнат със заря, замеряне с факли и димки на полицаите, а после - и сблъсъци по улиците, обръщане и палене на автомобили, чупене на витрини.

Над 5000 души са гледали мача около "Парк де Пренс" и поне половината са вилняли в квартала наоколо през нощта. Арестите са 148 по данни от рано тази сутрин.

Тежко ранени няма, но има 12 автомобила, запалени и изгоряли напълно.

Embed from Getty Images

В пълен контраст, в Марсилия настанаха празненства, продължили също цяла нощ. Местният отбор е единственият френски тим, печелил купата на шампионите на Европа, а големият му враг е именно ПСЖ.

Загубата на парижани от Байерн бе приета с фойерверки, масов купон и песни на радост по улиците на южния град.

Хиляди с фланелки на Олимпик (Марсилия) празнуваха по улиците поражението на съперника, като сериозни инциденти тук не са отбелязани.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ ОТ БЕЗРЕДИЦИТЕ В ПАРИЖ И КУПОНА В МАРСИЛИЯ>>>

Феновете празнуват загубата на ПСЖ в Марсилия

Снимка: AP/БТА

Embed from Getty Images