Благоевградският Пирин изживява тежък период, а съществуването му бе поставено под въпрос в последните дни.

"Орлетата" изпаднаха от елита по нелеп начин през миналия сезон. Те оставиха три тима зад себе си след края на редовния сезон, но в плейофите бяха изхвърлени от тима на Витоша (Бистрица), който постигна една победа за 32 мача.

Във второто ниво на футбола ни, Пирин заложи предимно на млади местни играчи, но отново има сериозни финансови затруднения. Отборът е на предпоследното място, а в последната седмица играчите не тренираха заради неизплатени възнаграждения към тях.

Шефовете на "орлетата" излязоха с официалното съобщение, което гласи:

Уважаеми приятели и фенове на Пирин,

С оглед създалата се ненужна истерия около ОФК Пирин ЕООД Благоевград и проблемите, които имаме, днес ръководството, футболистите и треньорите заедно стигахме до единствения възможен изход от ситуацията - орлетата ще тренират и изиграят всички оставащи мачове на върха на възможностите си за честта и емблемата Пирин. Два пъти изхвърлян от професионалния футбол, трети път изхвърлен след брутална съдийска грешка, като всички звучно мълчаха, и три пъти клубът се вдига и въпреки всичко продължава съществуването си. И ще продължи. Защото вече не защитава частни интереси, а интересите на Община Благоевград, в чието лице клубът има сигурен гарант за по-доброто си бъдеще. Всички ние заедно, Община, Клуб и отбор ще направим и невъзможното, както сме го правили винаги, за да върнем ФК Пирин там, където му е мястото. Респект!

Пирин е сред най-големите производители на футболни таланти у нас. От 23-та повикани за последните мачове на националния отбор, 10 играчи идваха от района на Благоевград.